Хийтроу чака ефекта от Brexit

Джон Холанд-Кей, гл. изп. директор на летище Хийтроу

Самолет на British Airways на пистата на летище Хийтроу, Лондон. 29/3/2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Самолет на British Airways на пистата на летище Хийтроу, Лондон. 29/3/2016. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Heathrow трябва да се разшири, за да остане Великобритания водеща търговска нация след излизането си от ЕС, каза операторът на летището в Лондон. Великобритания има нужда от „позитивен план пост-Brexit”, каза Джон Холанд Кей, главен изпълнителен директор на Heathrow Airport и предупреди за несигурността след вота във Великобритания.

"Отговорът за това е прост – разширение на Хийтроу. Ако искате да стигнете до всички развиващи се пазари – само през Хийтроу. Ние свързваме цялото Обединено кралство с тях. Само Хийтроу го прави", каза Кей.

Преди седмица кметът на Лондон Садик Хан даде подкрепата си за разширяването на летище Гетуик, конкурентно на Хийтроу. В правителството на Тереза Мей също има много противници на проекта за нова писта на Хийтроу.

През 2016 правителството на Великобритания трябва да обяви забавеното решение дали да позволи така необходимото разширяване. Докладът на Комисията по летищата през 2015 подкрепи плана на Хийтроу да инвестира 16 млрд. паунда за строеж на трета писта северозападно от съществуващото летище и нов, шести терминал.

Гетуик обаче, който обслужва главно къси европейски полети лобира активно за разрешение за изграждане на втора писта.

Джон Холанд-Кей, гл. изп. директор на летище Хийтроу за последиците от вота за излизане на Великобритания от ЕС и какво може да означава Brexit за плановете за разширяване на главното летище в Лондон. Гледайте интервю за Bloomberg на 22 юли 2016 във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини