Г-20 е подготвена да се справи с икономическите последици от Brexit

Финансовите министри и централните банкери на държавите от Г-20 ще се срещнат в Китай през почивните дни

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg *** Local Caption *** Janet Yellen; Jack Lew; Jens Weidmann; Wolfgang Schaeuble; Lou Jiwei; Zhou Xiaochuan; Mehmet Simsek; Erdem Basci Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg *** Local Caption *** Janet Yellen; Jack Lew; Jens Weidmann; Wolfgang Schaeuble; Lou Jiwei; Zhou Xiaochuan; Mehmet Simsek; Erdem Basci

Г-20 се готви да обяви, че са способни да се справят с икономическите последици от решението на британците да напуснат ЕС, съобщава Bloomberg, позовавайки се на декларация.

„Членовете на Г-20 са добре подготвени, за да посрещнат потенциалните икономически и финансови последици, произтичащи от референдума във Великобритания“, посочва се в комюникето.

Представители на най-голeмите развити и развиващи се икономики в света се събират този уикенд в Ченгду, Китай, за да дискутират редица проблеми от последните терористични атаки до влошаващата се перспектива пред глобалния растеж. Песимистичните нагласи се подсилват и от вота за излизане на Великобритания от ЕС.

Brexit “добави несигурност в глобалната икономика“, се посочва още в документа. „Глобалната икономическа среда е подложена на изпитание, а рисковете пред нейното влошаване остават на фона на колебливите цени на суровините, ниската инфлация в много икономики, геополитическите конфликти, тероризма и бежанските потоци“.

„Ние ще потвърдим предходните си ангажименти относно валутните курсове, както ще се въздържаме и от конкурентна девалвация и няма да използваме валутните си курсове за конкурентни цели“, се посочва още в документа.

Г-20 планира също така да наблегне на необходимостта от „отворена и гъвкава финансова система“ на фона на последните турбуленции на финансовите пазари, както и да заяви ангажимент да финализира критичните моменти в регулаторната рамка“.  

Последни новини
Още от Новини