Франция праща артилерия в Ирак срещу ДАЕШ

Самолетоносачът Шарл де Гол отново заминава за Близкия изток

Франсоа Оланд, президент на Франция. Пред Елисейския дровец, Париж. 27/6/2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Франсоа Оланд, президент на Франция. Пред Елисейския дровец, Париж. 27/6/2016. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви в петък /22 юли 2016/ решението си да предостави артилерия на армията на Ирак в рамките на коалицията срещу Ислямска държава и ще изпрати оръжието „следващия месец”, съобщава АФП.

„Тази сутрин на Съвета по сигурността взех решение в рамките на коалицията срещу ДАЕШ да предоставя на иракските сили артилерия. Ще пристигне другия месец”, каза Оланд в Елисейския дворец по време на четвъртото заседание на съвета след атентата в Ница на 14 юли 2016, при който загинаха 84 души.

По-късно съветниците на президента уточниха, че „става дума за няколко батареи”, „заедно със съветници”, пише Фигаро.

Президентът Оланд потвърди и изпращането на самолетоносача Шарл де Гол.

„Също така самолетоносачът Шарл де Гол ще бъде разположен в региона в края на септември. Той ще ни помогне да засилим ударите срещу терористичните групировки в Сирия и Ирак с нашите Rafale”.

Оланд каза, че е поискал министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан да информира другата седмица парламента.

На 20 юли 2016 Франция удължи с 6 месеца извънредното положение на територията на страната.

Отговорността за атентата в Ница бе поета от Ислямска държава/ДАЕШ. „Известно е, че Мохамед Булел е бил увлечен от нейната пропаганда”, каза Оланд. Президентът обеща „прозрачно” разследване на фактите и публикуване на полицейския доклад другата седмица.

„Не бива да заклеймяваме исляма, а ислямизма, фундаментализма, това е нашият враг”, каза Оланд.

Последни новини
Още от Новини