Турция временно спира Европейската конвенция по правата на човека

Същото направи и Франция

Ферибот през Босфора. Истанбул. 20 юли 2016. Photographer: Danielle Villasana/Bloomberg Ферибот през Босфора. Истанбул. 20 юли 2016. Photographer: Danielle Villasana/Bloomberg

Турция временно ще спре прилагането на задълженията си, произтичащи от Европейската конвенция за правата на човека, съгласно обявеното извънредно положение в страната, съобщи Хюриет, цитирайки висш представител на правителството. Той е уверил вестника, че основните права и свободи в този период няма да бъдат засегнати.

„Франция също обяви извънредно положение. И също прекратиха изпълнението на член 15 от Европейската конвенция по правата на човека”, каза Нюман Куртулмуш, зам.-министър и говорител на правителството пред журналисти в Анкара на 21 юли. 16 г.

„Обявяването на извънредно положение не е против Европейската конвенция за правата на човека”.

 

И Франция спря Конвенцията

Франция информира Съвета на Европа на 27 ноември 2015 за решението си да прибегне към дерогация на Европейската конвенция за правата на човека след като въведе извънредно положение след атентата от 13 ноември. На 20 юли Сенатът ратифицира решението на парламента да удължи с 6 месеца извънредното положение във Франция.

Член 15 от текста предвижда възможността за прекратяване на действието на Конвенцията „във време на война или на извънредно положение”:

„По време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от договарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази Конвенция, но строго в рамките на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите й задължения по международното право".

Великобритания също е прилагала Член 15 през 2005 след атентатите през юли.

Извънредното положение дава на полицията нова власт, без да е нужно разрешение на съда, особено при електронно следене на граждани или при принудително изземване /реквизиция/.

Последни новини
Още от Новини