Спасителната мисия за MH370 не намери нищо

Ангъс Уитли, Bloomberg News

Посланията на близките на загиналите на борда на самолета на Malaysian Airline полет MH370. Сепанг, Малайзия. 25/3/2014.  Photographer: Goh Seng Chong/Bloomberg Посланията на близките на загиналите на борда на самолета на Malaysian Airline полет MH370. Сепанг, Малайзия. 25/3/2014. Photographer: Goh Seng Chong/Bloomberg

Екипът, който търси останките от самолета на Malaysia Airlines, полет MH370 смята, че машината не се е отклонила в последните минути, а е продължила без гориво, което означава, че в последните 2г. операцията по издирване е водена на погрешно място.

Полет MH370 изчезна на 8 март 2014 с 239 пътници и екипаж на борда по време на полет от Куала Лумпур за Пекин.

Екипът на Fugro, компанията, наета да проведе издирването изследва район от южния Индийски океан в продължение на 2г. – с площ от 120 000 кв.км.

След три месеца операцията се очаква да приключи, ако така решат министрите на транспорта на Малайзия, Китай и Австралия, които се срещат в петък, 22 юли, съобщи Bloomberg.

Трите страни се договориха през април 2015, че ако самолетът не бъде локализиран в района на търсене и при липса на достоверни доказателства, зоната на мисията няма да се разширява.

Досега там не бе открито нищо.

 

Липсата на останки в района на търсене до момента може да оспори едно от основните предположения на мисията по издирване – че никой не е управлявал самолета, когато е останал без гориво и паднал в океана, каза Воън Кларксън, бивш специалист по радари от университета в Куинсленд и един от учените, помогнали да се предвиди траекторията на полет на MH370 за правителството на Австралия.

„Вероятно това, което научихме от мисията е, че самолетът е бил контролиран”, каза Кларксън, който сега е независим консултант.

„Районът на търсене практически трябва да е правилен, но вероятно не достатъчно голям”.

Чуйте кореспонденцията на Ангъс Уитли, Bloomberg News от Сидни, Австралия във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини