Сделката на Exxon се приема от Oil Search и Total: Ботън

Питър Ботън, управляващ директор Oil Search

Танкер за втечнен газ /LNG/ на ремонт в корабостроителница в Сингапур. Photographer: Jonathan Drake/Bloomberg News Танкер за втечнен газ /LNG/ на ремонт в корабостроителница в Сингапур. Photographer: Jonathan Drake/Bloomberg News

Австралийската компания Oil Search Ltd. Се оттегли, за да позволи на ExxonMobil Corp да купи InterOil Corp за 2,2 млрд. долара, с което даде на американския гигант достъп до ново находище на газ, с което да увеличи износа си от Папуа Нова Гвинея.

Решението може да накара ExxonMobil и френският гигант Total SA да обединят конкурентните си газови интереси в страната в южния Тихи океан. Да си сътрудничат, с цел намаляване на разходите в среда на ниски цени на втечнения природен газ /LNG/.

Кой би си помислил, че при прогноза за глобално пренасищане с газ до края на десетилетието, две от най-големите петролни компании ще се включат в борбата за правата на реализират проект за втечнен газ за 32 млрд. долара, пише Bloomberg.

 

Най-големият вносител на LNG, Япония през май бяха на нива от 4,10 долара за милион британски термални единици /btu/. Средната цена на внос на Bloomberg Intelligence е по-добра от тази, на която биха се надявали производителите на газ, 6,61/mmbtu за април. Papua LNG, гигантският експортен проект, от който зависеше оценката на InterOil има нужда от 6,96/mmbtu, за да излезе на нулата, пише агенцията.

Една от причините за интереса са ниските разходи – едни от най-малките в Азия, каза в интервю за Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг Питър Ботън, управляващ директор Oil Search.

Чуйте го във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини