Продажбите на дребно във Великобритания с най-рязък спад от 6 месеца

Обемът на продажбите на дребно спада с 0,9% през юни

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязват най-големия си спад в последните шест месеца през юни, което може да се прочете като знак, че ефектите от решението на британците да напуснат ЕС започват да дават резултат, съобщава Bloomberg.

Обемът на продажбите на дребно се понижава с 0,9%, сочат данни на статистическия институт в страната, обявени в четвъртък 21.07. Данните надминават прогнозите на анкетираните от Bloomberg анализатори. Месечното изследване е проведено в периода 29 май и 2 юли. Докато статистическата агенция все още не получава доказателства за ефектите от Brexit върху сектора на търговията на дребно, изследване на GfK, проведено след референдума на 23 юни, показва, че потребителското доверие спада с най-бърз темп от последните 21 години.

Потреблението движеше ръста на британската икономика през последните 3 години, но предвид последните събития Великобритания може да започне да разчита все повече на износа си, след като рязкото поевтиняване на паунда през последния месец направи британските стоки по-конкурентоспособни на световните пазари.

Английската централна банка даде знак, че се подготвя за допълнителни стимули през август. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват БВП на Великобритания да спадне с 0,1% както през третото, така и през четвъртото тримесечие, което да доведе до първата рецесия от 2009.

Продажбите на дребно се повишават с 1,6% през второто тримесечие на годината и с 4,3% спрямо същия период на миналата година. Продажбите на хранителни стоки спадат с 1,2% спрямо предходния месец, докато продажбите на нехранителни стоки се понижават с 0,8%.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини