Планова vs пазарна икономика – плюсове и минуси

Очаквайте скоро онлайн лекция на Димитър Вучев в специалната лятна сесия по повод 15 години Investor.bg

Димитър Вучев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Каква е фундаменталната разлика между пазарна и планова икономика? Кои са плюсовете и минусите на двата типа стопанство? Защо плановата икономика се пропука на места по света и какво научихме от примерите с Венецуела, СССР и България? Какви са плюсовете и минусите на смесения модел икономика в днешен Китай? Как ще изглежда икономиката на бъдещето? На всички тези въпроси ще отговори Димитър Вучев, анализатор и водещ на седмичния обзор Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria във видеолекцията си "Плановата vs пазарната икономика – плюсове и минуси“. Тя е поредната в летния онлайн курс по повод 15-тата годишнина на Investor.bg и ще бъде полезна за студентите, които искат да изследват работещите и неработещите икономически модели и политическото влияние върху тях. Всеки може да изпрати въпроси към Димитър Вучев на 15godini@investor.bg до 22 юли.

Димитър Вучев е сред младите звезди в икономическата журналистика в България. Започва журналистическата си кариера през 2012 г. в сп. „Икономика”, продължава да се развива в Investor.bg, където е зам. главен редактор,  а след това и в телевизия Bulgaria ON AIR и в. “Капитал”. Със старта на Bloomberg TV Bulgaria Вучев става главен редактор на сайта bloombergtv.bg и водещ на Invest/Or всяка неделя от 20.00 часа, където се редува със Свилен Колев. Преди да се заеме сериозно с журналистика Димитър Вучев трупа опит в икономическите изследвания и анализи на публични политики. Той е член на Българската макроикономическа асоциация. Опитът и образованието му му дават безпогрешна преценка за икономическите процеси и явления. Димитър Вучев е бакалавър по "Политическа икономия" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и магистър по "Финанси" от Висшето училище за застраховане и финанси (ВУЗФ). Академичният му път продължава с изучаване на магистърската програма "Европейски Югоизток" в СУ "Св. Климент Охридски".

В предишната видеолекция Ивайло Лаков представи сценариите за развитие на Европа и България в среда на турбулентна икономика. Лекцията му гледайте тук.

Последни новини
Още от Новини