Извънредно положение в Турция

S&P понижи кредитния рейтинг на Турция

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви на 20 юли през нощта извънредно положение в страната след неуспешния опит за преврат. По Al Jazeera той каза, че на територията на Турция извънредните мерки ще действат в продължение на три месеца.

„Целта на въвеждането на режима на извънредно положение е провеждането на бързи и ефективни мерки срещу заплахите за демокрацията, върховенството на закона, правата и свободите на гражданите“, каза Ердоган.

Извънредното положение, което влезе в сила от 01:00ч. на 21 юли 2016 означава, че президентът и правителството имат право да приемат новите закони, без участието на парламента.

Турция няма да бъде под военно управление. Военните части ще получават заповеди от провинциалните губернатори, каза Ердоган в сряда след срещите си с висши генерали по време на Съвета за национална сигурност и с правителството след това, съобщава Bloomberg.

250 души загинаха при опита за преврат на 15 юли, в нощта на въздушни бомбардировки и улични битки. Хиляди военни, съдии и прокурори бяха арестувани.

В интервюто си за AL Jazeera в сряда вечерта Ердоган каза, че е готов да възстанови смъртната присъда, ако парламентът одобри.

 

S&P

Рейтинговата агенция S&P понижи кредитния рейтинг на Турция като предупреди, че повишената политическа нестабилност след опита за преврат може да уплаши инвеститорите и да затрудни фискалното управление.

S&P намали рейтинга на Турция с едно ниво на BB, две стъпки под инвестиционното ниво, с негативна перспектива.

Решението бе обявено след като президентът Ердоган обяви тримесечно извънредно положение.

 

Азърбайджан

Турция ще има военна база в Азърбайджан, съобщи президентът Илхам Алиев. Той подписа нареждане за одобрение на протокола, с който турските военни получават сгради и инфраструктура във военния град Гизил Шерг и на летището Хаджи Зейналабдин Тагиев, съобщи Анадолската агенция. Протоколът бе подписан от турското и азърбайданското правителство на 3 юли 2016.

 

Гърция

Съобщенията, че група турски военни командоси се опитва да премине от Турция на остров Сими, на ЮИ част на Егейско море вдигна под тревога гръцките военни в сряда, съобщава Катимерини. Според вестника връзките между Гърция и Турция може да бъдат поставени на изпитание след проваления опит за преврат.

Гръцката брегова охрана без вдигната под тревога към 11:00ч., когато няколко лодки от Турция се насочиха към Суми. Атина гледа сериозно на възможността участици в метежа да се опитат да стигнат до Гърция. Лодките са останали в турски териториални води, съобщава Катимерини.

Турски F-16 бяха вдигнати във въздуха за проверка на информацията, че в гръцки териториални води са били забелязани кораби на бреговата охрана на Турция, изчезнали след опита за преврат, съобщи РБК.

Последни новини
Още от Новини