Френският бизнес се отърси от страховете за Brexit, засега

МВФ прогнозира силен ръст на Франция тази година, но е по-песимистичен за 2017

Нагласите на френския бизнес. Източник: Bloomberg Terminal Нагласите на френския бизнес. Източник: Bloomberg Terminal

Френският бизнес изглежда се е отърсил от страховете, породени от Brexit и увереността му се връща, пише Bloomberg.

На фона на преговорите на Великобритания за напускане на Европейския съюз, френските управители на компании отчитат повишаване на увереността. Това показват данните от първото след британския референдум официално изследване за нагласите на френския бизнес.

Позитивните настроения като цяло са се покачили с два процента до 102 през юли, докато позитивните очаквания сред шефовете на производствени предприятия са скочили до 103, сочат резултатите, огласени от националната статистика на Франция в четвъртък (21.07.2016).

Нивото на покачването предполага, че икономическият страничен ефект от вота на 23 юни в съседна Великобритания, при който страната реши да напусне ЕС, още влияе на бизнеса във Франция, но страната е на път да отбележи най-силния си ръст от 2011 година насам.

Икономическите негативи, обаче, може би все още предстоят. В последни си прогнози от тази седмица Международният валутен фонд определя прогнозите си за френската икономика на 1,5% ръст за тази година, докато по-дългосрочната перспектива, визираща очакванията за 2017 година са за 1,2% ръст. Посочената причина е очакваният ефект от Brexit.

Последни новини
Още от Новини