ЕЦБ остави лихвите непроменени

Еврото остана стабилно

Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Сградата на ЕЦБ във Франкфурт, Германия. Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Европейската централна банка очаквано остави лихвите непроменени. Марио Драги и Комисията по парична политика напълно оправдаха очакванията на пазарите, като депозитната лихва остава на ниво от -0,4%, основната лихва по операциите по рефинансиране на банките – на ниво от 0% и лихвата по пределното кредитно улеснение – на ниво от 0,25%.

Еврото остана стабилно след обявяването на решението, като отстъпва с 0,03% спрямо долара към 15:02 ч.

От ЕЦБ казаха, че очакват основните лихви, които поддържат, да останат на текущите или по-ниски нива продължителен период от време, доста по-дълъг от хоризонта на нетните изкупувания на активи.

Вратичката за удължаване на срока на програмата за количествени улеснения с обем от 80 млрд. евро месечно също остава отворена. Програмата трябва да приключи в края на март 2017 по план, но ако е необходимо може да бъде продължена още, коментират от ЕЦБ.

Очаквайте подробности от пресконференцията на гуверньора на паричната институция Марио Драги, която започва в 15:30 ч. българско време.

 

Последни новини
Още от Новини