Великобритания не иска да председателства ЕС през 2017

Посланиците на страните от ЕС се събират в Брюксел

Знамената на ЕС и Великобритания на празния подиум в Брюксел, 28 юни 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Знамената на ЕС и Великобритания на празния подиум в Брюксел, 28 юни 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Великобритания се отказа да поеме ротационното председателство на Европейския съюз през 2017, както предвижда календарът, съобщи говорителят на премиера Тереза Мей, цитиран от АФП.

Мей информира президента на Съвета Доналд Туск.

„Премиерът предлага Великобритания да се откаже от ротационното председателство на ЕС, предвидено за 2017, като подчерта, че дава приоритет на преговорите за излизане от общността”, каза говорителката.

„Премиерът иска внимателно да подготви преговорите за излизане от съюза, преди да задейства Член 50 /от Лисабонския договор, бел.ред./ Доналд Туск увери премиера, че ще положи усилия процесът да премине леко”.

 

Съобщението дойде в навечерието на срещата на Тереза Мей с германския канцлер Ангела Меркел за пръв път, след като стана министър-председател.

Мей и Меркел ще имат работна вечеря в сряда /20 юли/, преди британският премиер да се срещне с френския президент Франсоа Оланд в четвъртък.

Мей каза, че не очаква началото на официалните преговори за излизане от ЕС преди края на годината, след консултации с правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, бизнеса, индустрията и други представители за бъдещето.

Последни новини
Още от Новини