Токсичните ефекти от Италия може да дръпнат Европа надолу

Марсел Фратчер, президент на DIW Берлин

Логото на Banca Monte dei Paschi di Siena в Рим. 27 януари 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Логото на Banca Monte dei Paschi di Siena в Рим. 27 януари 2016. Photographer: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Върховният съд на ЕС подкрепи европейските насоки, които трябва да не позволят на данъкоплатците да плащат сметката на финансовата помощ за затруднени кредитори, съобщи Bloomberg. Така съдът подаде ръка на регулаторите от Брюксел, докато Италия се бори да получи защита за някои притежатели на облигации, засегнати от банковата криза в страната.

Решението от вторник, 19 юли 2016 показва подкрепа за Европейската комисия, която редактира правилата за банките в криза през 2013. От финансирани с пари на данъкоплатците финансови помощи към принуждаване на инвеститорите да поемат загубите, преди да тръгнат публичните пари.

 

Съдът на ЕС отхвърли иска на група инвеститори, които бяха несправедливо принудени да поемат загуби по време на банковата криза в Словения през 2013.

Кредиторите, акционери и кредитори в пет банки заведоха иска през 2014. Те оспориха правото на ЕК да настоява притежателите на подчинен дълг в банките да поемат щетите преди правителството да налее публични пари в банките.

В решението си съдът казва още, че правителствата на страните от ЕС, които решат да не отпишат подчинения дълг рискуват да не бъдат одобрени за оказване на държавна помощ, съобщава WSJ.

„Фактът, че в първата фаза на международната финансова криза подчинените кредитори не бяха потърсени, за да участват в спасяването на кредитните институции не ги поставя в позиция да разчитат на принципа на защита на законните очаквания”, казва Европейският съд, цитиран от WSJ.

Според вестника докато решението от вторник подкрепя правилата за държавна помощ на ЕК, вратата за „извънредни обстоятелства” остава отворена и възможността може да се използва в Италия.

Неотдавна гуверньорът на Bank of Italy Игнацио Виско каза, че може да има нужда от държавна намеса за спиране на заразяването от проблемите в най-слабите банки.

"Икономиката на Италия се сви с 9% от началото на 2008 и расте с около 1%. Представете си как забавянето на растежа би означавало, че икономиката й ще има нужда от още няколко години само да се стабилизира.

Имаме огромен банков проблем в Италия. Много голям обем необслужвани дългове.

Имаме слабо търсене и много, много висок дълг – правителствен и корпоративен. Тази комбинация може да стане токсична и да повлече Италия надолу", каза президентът на DIW Марсел Фратчер.

Фратчер коментира решението в предаването на Bloomberg "On the Move" с Гай Джонсън и Керълайн Хайд в Берлин. Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини