Търговската сделка САЩ-Великобритания се отлага до Brexit

Коментар на Райън Чилкот, Bloomberg

Служител на търговска верига развява Юниън Джак. Пикадили съркъс. Лондон. 19 юли 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Служител на търговска верига развява Юниън Джак. Пикадили съркъс. Лондон. 19 юли 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Защо и за кога се отлага търговския договорр между САЩ и Великобритания - коментар на Райън Чилкот, Bloomberg за Анна Едуардс и Манъс Крани от Bloomberg на 20 юли 2016. Чилкот коментира изказванията на държавния секретар на САЩ Джон Кери и новия британски външен министър Борис Джонсън за отношенията между двете страни в Лондон на 19 юли.

"Посланието /на Кери, бел. ред/ имаше нюанс. От една страна, САЩ казват, че не могат да сключат търговска сделка с Великобритания преди да излезе от ЕС. Това е факт. Това е правилото на ЕС. Не можеш да сключваш договор, ако си част от ЕС. Не е лесно.

Има и друг проблем. САЩ не могат да сключат договор с Великобритания преди да разберат какви ще бъдат новите й отношения с ЕС. Особено както каза британския търговски представител – дали Великобритания ще има суверенитет по неща като тарифи и регулации. Дали ще решава самостоятелно или новите й отношения с ЕС ще запазят прерогативите на Брюксел", каза Чилкот.

Чуйте във видеото целия коментар.

 

Последни новини
Още от Новини