Потребителското доверие в еврозоната спада след Brexit

Индексът за потребителското доверие спадна до -7,9 през този месец

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Потребителското доверие в еврозоната се влошава през юли, след като Великобритания гласува за напускане на ЕС, съобщава Bloomberg.

Индексът за потребителското доверие във валутния съюз спадна до -7,9 през този месец, следвайки ревизираните данни от -7,2% през юни, посочиха от Европейската комисия. Средната оценка на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за -8.

Във вторник МВФ анонсира по-малко оптимистичната си перспектива за глобалния растеж и предупреди, че негативните ефекти могат да се задълбочат, ако отслабне доверието сред инвеститорите и компаниите.

Потребителското доверие във Великобритания се понижи с най-рязък темп през последните 21 години в резултат на решението на британците да напуснат ЕС, показват данни от проведени проучвания по-рано този месец.

Докато Италия и Франция се борят със структурни проблеми, германската икономика се справя по-добре на фона на рекордно ниската безработицата в страната. От начина, по който напредва британската икономика зависи дали несигурността, вследствие на Brexit може да има „негативно отражение“, коментира икономическият министър на Германия в Берлин миналата седмица.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждат, че ЕЦБ ще запази основния лихвен процент и срока на програмата за количествени улеснения непроменени на заседанието си в четвъртък, но може да вземе решение за повишаването им по-късно през тази година.

 

 

Последни новини
Още от Новини