МВФ прогнозира двуцифрено свиване на БВП на Венецуела

БВП на Венецуела може да се свие с 10% през 2016

Снимка: Schneyder Mendoza/Bloomberg Снимка: Schneyder Mendoza/Bloomberg

БВП на Венецуела ще отчете най-голямото си свиване за последното десетилетие през тази година предвид факта, че населението се опитва да се справи с недостига на храни от първа необходимост, а опозицията на президента Николас Мадуро набира сила, посочват от МВФ.

Брутният вътрешен продукт на страната се очаква да се понижи с 10% през 2016, коментира Алехандро Вернер, директор на МВФ за Западното полукълбо. През април фондът прогнозира, че икономиката на Венецуела може да свие с 8% през 2016.

Графика 1. Растеж на БВП на Венецуела на годишна база. Източник: Bloomberg Terminal

Новата прогноза на МВФ е по-лоша от очакванията на 15 икономисти, анкетирани от Bloomberg, и е в унисон с прогнозата на Световната банка, която очакваше 10,1% свиване на БВП на Венецуела през юни.

„Икономическите условия във Венецуела продължават да се влошават, след като политическите изкривявания и фискалните дисбаланси остават нерешени“, каза Вернер, добавяйки, че с очакванията за ръст на потребителите цени от над 700% през тази година, гражданите ще бъдат изправени пред най-тежката си инфлация и представяне на икономиката в световен план.

Икономиката на Венецуела, която притежава най-големите петролни резерви в света, се влошава на фона на спада на цените на суровината и отчетеното 13-годишното дъно на потребителската активност през юни. Недоволството на гражданите прерасна в протести срещу правителството, а някои компании, оперирали във Венецуела във времена на национализация и девалвация на валутата, започнаха да се изтеглят от страната.

Възстановяването на Бразилия

В същото време МВФ повиши прогнозата си за растежа на бразилската икономика, като очаква БВП на страната да нарасне с 0,5% през 2016. Подобрената оценка следва по-малко от очакваното свиване на БВП през първото тримесечие, което индикира, че 2-годишната рецесия в Бразилия ще удари дъното тази година. От друга страна, по-високата безработица ще продължи да забавя потребителското търсене, посочва се още в доклада на МВФ.

Правителството на управляващия президент на Бразилия Мишел Темер очерта стратегия за съкращаване на нееефективните държавни разходи в средносрочен план с цел постепенно намаляване на бюджетния дефицит и ще се съсредоточи върху преодоляване на предизвикателствата при нейното прилагане.

 

Последни новини
Още от Новини