Двугодишно дъно на запасите от петрол на Саудитска Арабия

На 20 юли петролът се повиши с 0.3% до 44.79 долара за барел в Ню Йорк

Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Логото на ОПЕК по време на 169-ото заседание на организацията във Виена, 2/6/2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Запасите от петрол на Саудитска Арабия през май намаляха до минимума от август 2014, съобщи WSJ на 19 юли. На фона на пазара и ръста на вътрешното търсене Риад преминава от увеличение на производството към използване на запасите си.

По данни на Joint Organisation Data Initiative нивото на саудитските запаси от октомври 2015 намаляха с 12% до 289 мнл. барела - най-продължителният спад за последните 15г. Според анализаторите на WSJ така Саудитска Арабия се опитва да запази баланса на пазара.

„Ако Саудитска Арабия не използва запасите си, трябва да съкрати експорта в момент, когато Иран увеличава обема на износа“, казва Оливие Якоб от Petromax.

В неделя министърът на енергетиката Халид Ал-Фалих каза, че Саудитска Арабия ще построи морски комплекс с корабостроителница, за да осигури достатъчен капацитет за износ на петрол, предава Bloomberg.

 

На 20 юли петролът се повиши с 0.3% до 44.79 долара за барел в Ню Йорк, след като спадна с 2.8% в последните два работни дни. Докато правителствените данни в сряда се очаква да покажат спад на запасите на петрол в САЩ за девета седмица, те остават над 100 млн. барела над петгодишното средно ниво.

Цената на петрола отскочи с почти 70% от 12-годишното дъно в началото на годината, след като водената от Саудитска Арабия стратегия на ОПЕК да окаже натиск над конкурентите с по-ниски цени постепенно компенсира излишъка в глобалното предлагане.

ОПЕК очаква търсенето на петрол да се увеличи с около 33 млн. барела на ден през 2017, 142 000 на ден повече от юни, каза картелът в доклада си от 12 юли, според който Саудитска Арабия произвежда близо до рекорда, съобщава Bloomberg. Производството извън ОПЕК се очаква да се понижи до 900 000 барела на ден тази година, най-големият спад от 1992, според Международната енергийна агенция.

Последни новини
Още от Новини