Турция понижи лихвата

Решението беше очаквано

Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Турски лири. Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турската централна банка понижи една от трите основни лихви, които поддържа. Лихвата по овърнайт кредитите беше понижена от 9% до 8,75%, съобщи финансовата институция на сайта си. Останалите две основни лихви – лихвата по овърнайт депозитите и по едноседмичните репо сделки остават непроменени на нива от 7,25% и 7,5%.

Понижението беше очаквано, като продължава стратегията по приближаването на лихвата по овърнайт кредитите към останалите две основни лихвени ставки.  Това е пето поредно понижение на ставката. Темпът на пониженията обаче се забавя, след като на предишната среща лихвата по овърнайт кредитите беше понижена с 50 базисни пункта. По-малкото понижение отговаря на настроенията от часовете преди срещата, когато очакванията започнаха да клонят именно към подобно развитие на нещата заради неуспешния опит за военен преврат от края на миналата седмица.

Годишният темп на ръст на заемите продължава да е на разумни нива в отговор на твърдата позиция по отношение на паричната политика и мерките за макроикономическа стабилност. Благоприятните развития в условията на търговия и умереният курс на потребителските кредити допринася за подобряването на баланса по текущата сметка, се казва още в съобщението на Турската централна банка.

Комисията по парична политика на Турция казва, че ликвидните мерки, предприети наскоро, са облекчили волатилността на финансовите пазари.

Инфлацията може да отбележи ръст в краткосрочен план заради цените на непреработената храна и тютюна. Бъдещите решения за паричната политика ще зависят от перспективите пред инфлацията, пише Комисията по парична политика в позицията си.

Към 14:38 ч. турската лира поевтинява с 0,05% спрямо долара.

Последни новини
Още от Новини