Турция иска екстрадиция на Гюлен от САЩ

Бинали Йълдъръм обвини САЩ в прилагане на двоен стандарт към тероризма

Снимки на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на фасадата на сграда в Истанбул. 17/7/2016. Photographer: Ismail Ferdous/Bloomberg Снимки на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на фасадата на сграда в Истанбул. 17/7/2016. Photographer: Ismail Ferdous/Bloomberg

Турция ще „се отърве” от движението на Фетулах Гюлен, за да „не може да продължава да предава турския народ”, каза във вторник, 19 юли 2016 министър-председателят Биналил Йълдъръм, цитиран от АФП.

Премиерът на Турция обяви, че ще представи на САЩ доказателства за участието на Фетулах Гюлен в опита за преврат от 15 юли и повтори, че Турция иска екстрадицията му.

Бинали Йълдъръм обвини САЩ в прилагане на двоен стандарт към тероризма и припомни, че Турция е застанала зад Америка след атентатите на 11 септември 2001.

 

Анкара поиска екстрадиция за Гюлен, когото Йълдъръм нарече в парламента „главния терорист”.

Турските власти обвиняват Гюлен, бивш поддръжник на президента Реджеп Тайип Ердоган, обявен сега за негов основен противник, в инициатор на опита за атентат от петък вечерта.

Гюлен живее в изгнание в американския щат Пенсилвания от 1999 и отрича обвиненията.

 

„Нямаме ни най-малкото съмнение за това кой е организирал и изпълнил” преврата, каза Йълдъръм.

Той посочи „паралелната терористична организация”, с която нарича движението на Гюлен.

Организацията на Фетулах Гюлен „Хизмет” включва мрежа от училища и неправителствени организации е много влиятелна в медиите, полицията и сред магистратите.

Последни новини
Още от Новини