САЩ подновиха полети до Турция

Руските чартъри няма да се подновят през 2016

Самолет на Turkish Airlines излиза от Дюселдорф. 1/3/2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Самолет на Turkish Airlines излиза от Дюселдорф. 1/3/2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

САЩ подновиха гражданските полети до Турция, спрени заради опита за преврат в петък вечерта, но удължиха препоръката да не се посещава страната заради терористичната заплаха, съобщи Държавният департамент на 19 юли 2016.

„FAA отмени препоръката си от 15 юли 2016, издадена след началото на провалилия се опит за преврат, която не позволяваше на американски транспортни авиокомпании да летят от или до турски летища“, съобщава Държавният департамент.

 

Руските туристи

Русия и Турция няма да подновяват чартърите тази година, съобщи Известия, позовавайки се на директора на Асоциацията на туроператорите в Русия Мая Ломидзе.

Според нея търсенето на почивки в Турция сред руските граждани намалява след опита за преврат. Въпреки това тези, които вече са купили почивки, не се отказват от пътуването.

 

Туризмът е основен източник на чужда валута за финансиране на дефицита по текуща сметка за Турция. 8% от работната сила на Турция е заета в сектора, съобщава Bloomberg.

Индустрията иска да подобри записванията чрез подобряването на отношенията с Русия и Израел, но те бяха саботирани от поредицата от терористични актове от Анкара до Истанбул и след това от метежа през уикенда, оставил над 200 убити, преди правителството да възстанови контрола.

„Основният ефект от опита за преврат, наред с последните атентати означава, че усилията на Турция да съживи туризма ще бъдат напълно неефективни“, каза Али Сокмен, базиран в Лондон анализатор в Control Risks за Bloomberg.

„В разгара на туристическия сезон сме. Очакваният подем в туризма идва от записвания в последната минута, които са силно зависими от подобни събития. Очакванията за подобрение чрез записвания в последната минута са преувеличени“.

Turkish Airlines се понижи с 13% в Истанбул, най-големият спад за 3г. Туроператорите Thomas Cook Group Plc. И TUI AG поевтиняха съответно с 0,9% и 2%.

Последни новини
Още от Новини