МВФ пак понижи прогнозата си за световния икономически растеж

Великобритания и Европа ще пострадат най-много от Brexit

Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

МВФ понижи за четвърти път прогнозата си за световния растеж през тази и през следващата година. Причината е вотът на Великобритания за напускане на ЕС.

„Към 22 юни (денят преди референдума във Великобритания б.р.) бяхме готови да повишим леко прогнозата си за растежа през 2016-2017. Brexit обаче обърка плановете ни“, казаха от МВФ.

От Фонда казват, че гласуването за напускане на ЕС от страна на Великобритания означава по-голяма политическа несигурност и вероятно ограничаване на инвестициите. Прогнозата за световния икономически растеж през тази и през следващата година е понижена с по 0,1% спрямо прогнозите от април до 3,1% и 3,4% съответно.

„Това понижаване отразява очакваните макроикономически последици от значителния ръст в несигурността, включително на политическия фронт. Тази несигурност ще даде своето отражение върху доверието и инвестициите, включително и по линия на финансовите условия и пазарните настроения в по-общ план“, пише в обновената оценка на МВФ.

Прогнозата на Фонда съвпада с мнението на много анализатори, но носи по-голяма тежест, тъй като ролята на организацията като пазител на финансовата стабилност ѝ дава специален достъп до икономическите данни на много страни.

От МВФ предупреждават, че ефектите ще бъдат усетени най-силно в развитите европейски икономики и в по-малка степен от САЩ и Китай. По отношение на развиващите се пазари се очакват широки вариации.

Логично най-силно понижена е оценката за растежа на британската икономика. За 2016 прогнозата за ръста на икономиката на страната беше орязана с 0,2%, а за следващата – с 0,9%. След пониженията очакваният ръст за британската икономика достига 1,7% през 2016 и 1,3% през 2017. Прогнозата за Германия за сметка на това беше повишена с 0,1% за 2016 до 1,6% заради по-доброто представяне до момента. През следващата година обаче МВФ понижава очакванията си, като тук понижението в прогнозата идва в размер на 0,4% до 1,2%.

Впечатление в Европа прави силно повишената прогноза за ръста на Франция за 2016, като там МВФ добавя 0,4% към очакванията си.

Прогнозата за еврозоната като цяло е повишена с 0,1% за 2016 и понижена с 0,2% за 2017.

„Продължителни преговори, които вероятно ще предхождат новите отношения между Великобритания и ЕС, могат да се отразят негативно на световния икономически растеж“, предупреждават от МВФ.

По-обширен доклад по темата Brexit ще бъде публикуван от институцията през октомври.

Прогнозата за икономическия растеж в Близкия изток е понижена с 0,2% до 3,3% за 2017 заради понижение на очакванията за цената на петрола. От МВФ очакват кошницата с цените на петрола да е с $1,50 по-евтина, като очакваната средна цена достига $50 за барел.

Пълния доклад можете да видите тук.

Последни новини
Още от Новини