Мей: Всички министри трябва да поемат отговорност в преговорите с ЕС

Борис Джонсън ще се срещне с Джон Кери

Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Тереза Мей, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Премиерът на Великобритания Тереза Мей, която оглави страната 19 дни след оставката на Дейвид Камерън, ще председателства първата среща на своя кабинет днес, 19 юли. Тя инструктира своите главни министри да не позволяват нейната администрация да бъде „определяна“ от решението на Великобритания да напусне ЕС.

Всички членове на кабинета ще споделят отговорността да доведат до успешен край „развода“ с ЕС, вместо да я оставят единствено в ръцете на назначените да водят преговорите с блока, написа Мей в послание по имейл преди срещата.

„Няма да позволим страната да бъде определяна от Brexit; вместо това ще изградим образованието, уменията и социалната мобилност, които да позволят на всички да просперират от възможностите от напускането на ЕС. Отговорност на всички, които са част от кабинета, ще бъде да направят така, че Brexit да проработи за Великобритания“, каза Мей.

Една от най-любопитните срещи, които ни очакват днес, е срещата между новия министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Назначението на Джонсън доведе до сериозни критики след публикуването на предишни негови коментари по отношение на американски и други лидери. Бившият кмет на Лондон и лице на кампанията за Brexit каза, че Америка е „на първо място в списъка“ за извинения. Един от коментарите от миналото на Джонсън засяга президента Обама, като в него той казва, че „отчасти кенийските“ му корени го правят враг на Великобритания.

Борис Джонсън ще се срещне и с външните министри на Германия, Франция и Италия, за да обсъдят войната в Сирия. След това среща ще има с представители на Саудитска Арабия и ОАЕ, за да се дискутира конфликтът в Йемен.

 

Последни новини
Още от Новини