Масово уволнение на учители и декани в Турция

15 хиляди служители в сферата на образованието са освободени

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News. Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg News.

15 хил. служители в сферата на образованието в Турция са освободени след осуетения опит за преврат, пише BBC, цитиран от Investor.bg.

Официалната причина, изтъкната от ресорното им министерство е, че са имали връзки с Фетхуллах Гюлен, турският ислямистки проповедник, който живее в Съединените щати. За него властите в Турция твърдят, че стои зад опита за преврат в петък. Гюлен отрича обвиненията.

Повече от 1500 декани също са получили заповед да се оттеглят от позициите си. Премиерът Бинали Йълдъръм пък заяви, че ще предприеме действия срещу поддръжниците на Гюлен.

След опита за преврат в петък тези усилия бяха насочени срещу работещите в съдебната система, администрацията и сигурността. 6000 военнослужещи бяха арестувани, а десетки генерали чакат съдебни процеси. 9000 полицейски служители бяха уволнени. Почти 3000 съдии бяха отстранени от постовете си. Повече от 250 души от кабинета на Йълдъръм също бяха освободени.

Медийният регулатор в Турция отне лицензите на 24 радиа и телевизии, обвинени във връзки с Гюлен.

Уволненията на хиляди държавни служители разтревожиха международните наблюдатели, а ООН призова Турция да защитава върховенството на закона и правата на човека.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обвини Турция в извършването на “отмъщение” срещу своите опоненти и критици. Освен това той подчерта, че дебатите около връщането на смъртното наказание са “изключително притеснителни”. Европейският съюз предупреди, че подобен ход може да сложи край на преговорите на Турция за присъединяване към блока.

По официални данни на кабинета на министър-председателя опитът за преврат от петък вечерта е довел до смъртта на 232 души, а 1541 са ранени.

Последни новини
Още от Новини