И след ремонт дизелите на VW няма да отговарят на закона

VW ще субсидира еко кампании като компенсация

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Дори след трансформацията на изтеглените от пазара автомобили, замърсяващите въздуха дизелови двигатели на VW няма да могат да покрият стандартите за опазване на околната среда.

Сделката на Volkswagen AG за $15,3 млрд. за измамата с тестовете за вредни емисии пропада в един аспект: дори и след като автомобилите са изтеглени от пазара и поправени, те няма да съответстват напълно на законите за опазване чистотата на въздуха.

По-старите двулитрови дизелови автомобили на VW, включително моделите Jetta, Golf и Beetle, произведени през 2009, ще изхвърлят повече изгорели газове от позволеното според стандартите за емисии. Такива са параметрите на споразумението от 28 юни 2016. За да компенсира това несъответствие, VW ще участва финансово с милиони долари в реализацията на екологични програми.

Преговарящите държавни служители се провалиха в изискването си превозните средства да бъдат приведени напълно в съответствие с актуалните законови стандарти. Това предизвика недоволството на  защитниците на околната среда. 

„По причини, които не бяха назовани, държавата позволи поправените автомобили всъщност да си останат неизправни. Нещо повече - тези превозни средства ще емитират двойно повече отрови във въздуха, отколкото позволява законът“, заяви Даниел Бекер, директор на Safe Climate Campaign.

Фактът, че ремонтирането, което получи широка подкрепа след избухването на скандала през септември, все още не е извършено. Това е индикатор, че е доста сложно да се преконструира автомобил, който вече е завършен.

Германският производител на автомобили се съгласи да отдели $10 млрд., за да изкупи обратно автомобилите, които не отговарят на екологичните изисквания, и да изплати компенсация на шофьорите. Компанията ще заплати и още $2,7 млрд. на американските федерални регулаторни органи и на тези от Калифорния, за да финансират проект за намаляване на замърсяването. $2 млрд. ще бъдат инвестирани в чисти технологии. Volkswagen обяви също, че отделя още $603 млн. за възстановяване на щети, нанесени на потребителите и на околната среда във всички 44 щата на САЩ.

Прогнозата на Калифорнийския регулатор е, че когато бъдат обновени дизеловите коли на VW, емисиите ще се намалят с от 80 до 90%. Автомобилите обаче ще изхвърлят около 40 пъти над разрешените емисии. Така че дори и след 90-процентното намаление на емисиите, автомобилите отново няма да отговарят на критериите за опазване на околната среда. 

Последни новини
Още от Новини