Goldman Sachs с изключителен ръст в печалбата

74% по-висока печалба донесе второто тримесечие на банката

Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Goldman Sachs - лого. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Най-зависимата от търговия на финансови активи банка на Уолстрийт – Goldman Sachs – отбеляза ръст в печалбата си за второто тримесечие от 74%. Печалбите от инструменти с фиксирана доходност надхвърлят прогнозата на анализаторите, а правните разходи намаляват, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба на Goldman Sachs достига $1,82 млрд., или $3,72 на акция, спрямо $1,05 млрд. през второто тримесечие на 2015. Резултатите надхвърлят сериозно очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, които прогнозираха печалба на акция в размер на $3,05 на акция.

В стратегията на главния изпълнителен директор Лойд Бленкфейн за справяне с дългогодишния спад в търговията с облигации влизат съкращения на служители, инвестиции в технологии и орязвания на разходи. До момента през годината работата си в Goldman Sachs са загубили 400 служители, като сред тях има трейдъри и кадри от отдел продажби, работещи в подразделението за търговия с ценни книжа.

„Постигнахме солидни резултати, като продължихме да обслужваме клиентите си в диверсифицирания ни франчайз и да управляваме бизнеса си ефективно“, каза Бленкфейн в съобщение.

Нетните приходи през второто тримесечие бележат спад от 13% до $7,93 млрд. Приходите от търговия с ценни книжа с фиксирана доходност обаче растат с 33% до $1,93 млрд. Търговията с акции е донесла приходи от $1,75 млрд., което представлява спад от 11%.

Goldman Sachs е петата от шестте най-големи банки в САЩ, която публикува резултатите си. До момента нито една от тях не разочарова анализаторите.

Последни новини
Още от Новини