Турция: 7543 ареста

ЕС и САЩ против връщането на смъртната присъда

Американци и турци охраняват на покрива на терминал на летището в Анкара, Турция. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg New Американци и турци охраняват на покрива на терминал на летището в Анкара, Турция. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg New

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм съобщи, че след неуспешния опит за преврат в страната са направени 7543 ареста, от които 6038 на военни, предава АФП.

Йълдъръм каза, че жертвите на безредиците са 208 души: 60 полицаи, трима войници и 145 цивилни граждани. Общо 1491 души са ранени.

„Ще потърсим сметка за всяка капка кръв, която бе пролята”, каза премиерът на Турция, като подчерта, че Анкара „ще действа в рамките на закона”.

ЕС и САЩ призоваха Турция да спазва правовия ред.

„Призоваваме твърдо правителството на Турция да установи ред и стабилност в страната и правителството да уважава демократичните институции на правовата държава”, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на заседанието на министрите на външните работи на ЕС.

 

Смъртната присъда

Връщането на смъртната присъда в Турция, споменато от президента Ердоган в неделя /17 юли 2016/ след опита за преврат, би означавало „край на преговорите за присъединяване” на Анкара към Европейския съюз, каза говорителят на правителството на Германия.

„Германия и ЕС имат ясна позиция: ние отхвърляме категорично смъртната присъда”, заяви Щефан Зейберт пред пресата.

„Въвеждането на смъртно наказание в Турция ще означава в последствие край на преговорите за влизане в ЕС”.

 

В Германия от ляво и от дясно заваляха критики срещу връщането на крайната мярка.

„По-лесно е камила да мине през иглено ухо, отколкото недемократична страна да стане член на ЕС”, предупреди в Die Welt Гюнтер Крихбаум, специалист по европейските въпроси в Християн-демократичния съюз.

„Когато хиляди съдии и прокурори, които не са показали, че имат нещо общо с пуча, са уволнени, това е атака срещу правовата държава”, каза Томас Оперман, от SPD пред Spiegel.

103 генерали са арестувани във връзка с разследването на опита за преврат, съобщи Анадолската агенция.

 

Чистка

Според CNN Turk около 30 губернатори и над 50 чиновници са били освободени от длъжност след преврата в петък през нощта в Турция.

Как изглеждаше Истанбул ден след опита за преврат - снимки.

Последни новини
Още от Новини