Турски поток е перспективен: Дворкович

Русия не отменя общите си проекти с Турция

Част от Транссибирския газопровод, опериран от Укртрансгаз. 8/6/2016. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg Част от Транссибирския газопровод, опериран от Укртрансгаз. 8/6/2016. Photographer: Vincent Mundy/Bloomberg

„Проектите с Турция като Турски поток са на дневен ред, те са перспективни”, каза вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович, цитиран от РИА Новости.

"Проектите не са отменени".

„Във всеки случай тези проекти не са отменени, те са перспективни. Рисковете, свързани с безопасността винаги се отчитат, ще видим. Но ми се струва, че от гледна точка на икономическата изгода всичко това остава на дневен ред”, каза Дворкович в отговор на въпрос може ли във връзка със събитията в Турция да се говори за възобновяване на съвместните проекти като газопровода Турски поток.

 

Обобщение на събитията в Турция от понеделник, 18 юли 2016 /до 17:00ч./

Инджирлик

В турската военна база Инджирлик се провеждат обиски, съобщи РИА Новости. Базата на военновъздушните сили се използва заедно с ВВС на САЩ и Германия за операциите срещу Ислямска държава в Сирия.

 

Стрелба

Зам.-кметът на истанбулския район Шишли бе прострелян в главата от неизвестно лице и е в болница в критично състояние. Нападателят нахлул в офиса му и открил огън, съобщи АФП, цитирайки турския ТВ канал NTV.

Джамил Чандаш е от опозиционната Републиканска народна партия /CHP/.

 

Отпуск

Годишният отпуск на държавните служители в Турция бе отменен „до ново нареждане” по решение на премиера Бинали Йълдъръм, съобщава Държавен вестник в понеделник /18 юли 2016/.

Служителите, които в момента са в отпуск са повикани да се приберат на работа „в най-кратък срок”. Става дума за около 3000 души.

 

Хеликоптери

Турският президент Ердоган нареди на изтребителите от ВВС да патрулират в небето над Истанбул и Анкара и забрани на военни хеликоптери да излизат от Истанбул, съобщава АФП, цитирайки „източник, близък до Президентството”.

Военновъздушните сили получиха заповед да свалят всеки военен хеликоптер, който лети над Истанбул, съобщава същият източник.

Заговорниците използваха хеликоптери в нощта на петък срещу събота по време на опита за преврат. Осем души избягаха с Black Hawk в Гърция и поискаха убежище.

 

Арести

7543 ареста бяха направени в Гурция, от които над 6000 войници са задържани.

Жертвите на метежа са 208 души, сред които 60 полицаи, трима военни и 145 цивилни, съобщи премиерът Йълръдъм.

 

Последни новини
Още от Новини