Нови стимули иска единственият гласувал за понижение на лихвите във Великобритания

Членът на Комисията по парична политика Гертян Влийг счита, че страната има нужда от разхлабване на паричната политика

Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Анлийската централна банка. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

През миналата седмица (7 юли) Английската централна банка (АЦБ) изненадващо гласува за запазване на основния лихвен процент на ниво от 0,5%. Решението беше взето единодушно, като членовете на Комисията по парична политика гласуваха в съотношение 8 на 1 в полза на запазване на лихвите.

Единственият, който не споделяше всеобщото мнение обаче казва, че Великобритания се нуждае от нови стимули, за да се справи с ефектите от решението си да излезе от ЕС.

„Точните ефекти върху икономиката са неясни, макар че вероятно общият тон ще бъде по-нисък растеж и по-висока инфлация за определен период от време, като резултат от по-слабото търсене, по-слабото предлагане и по-ниския валутен курс“, написа Гертян Влийг в своята оценка на ситуацията за Financial Times.

Влийг пише още, че първоначалните индикатори от проучвания на бизнеса и потребителите подкрепят тази оценка.

Макар че АЦБ единодушно не предприе мерки за нови стимули през миналата седмица, настроенията в паричната институция са това да се случи на 4 август, когато е следващата среща на централната банка.

„Аз предпочитах понижение на лихвите веднага, което да бъде подкрепено от пакет от допълнителни мерки през август. Какви точно да бъдат тези мерки, трябва да бъде обсъждано през следващите 3 седмици“, написа още Влийт в своята оценка.

АЦБ все още не е дала насоки за евентуалните стимули, които може да въведе през август. От JPMorgan обаче прогнозират агресивни стимули. Анализаторите от финансовата институция очакват понижение на лихвата с 50 базисни пункта, което ще я понижи до 0%, както и увеличаване на количествените улеснения със 75 млрд. паунда и обявяването на мерки по улесняване на кредитирането.

Вийгли каза, че е обмислял нуждата от нови стимули от страна на АЦБ още преди решението на британците да гласуват за напускане на ЕС. Той подчерта понижаването на задлъжнялостта, промяната в демографията и увеличаващата се разлика в разпределението на доходите като част от причините, оправдаващи средата на ниски лихви.

Последни новини
Още от Новини