Кери влезе на Съвета по външни работи на ЕС

Турция промени дневния ред на срещата

Джон Кери, държавен секретар на САЩ влиза на срещата на външните министри на ЕС, Брюксел, 18 юли 2016. Снимка: Съвет на ЕС Джон Кери, държавен секретар на САЩ влиза на срещата на външните министри на ЕС, Брюксел, 18 юли 2016. Снимка: Съвет на ЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се присъедини към срещата на външните министри на ЕС в Брюксел на 18 юли 2016.

Турция влезе в дневния ред на заседанието на министрите на външните работи на ЕС в понеделник след неуспелия опит за военен преврат на 15 юли 2016.

Първоначално темите бяха Украйна и санкциите на Русия, Западни Балкани, Либия и ебола. Преди началото на заседанието в неделя, 17 юли върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини не посочи Турция сред темите на заседанието.

В понеделник обаче дневният ред бе променен и с участието на Джон Кери в срещата.

 „Това е чудесна възможност да обменим идеи по най-належащите въпроси с него – Турция, Сирия, Близкия изток.“, каза Федерика Могерини на влизане на срещата, предаде ТВ канал на Съвета на ЕС.

Позицията на общността бе обявена непосредствено след събитията в Истанбул и Анкара – подкрепа на институциите и необходимост от защитата им.

Днес позицията ще бъде потвърдена, каза Могерини.

„Ще изпратим силно послание“.

"Правовият ред в страната трябва да бъде запазен".

Ще бъде обсъдено и нападението в Ница.

„Ще отдадем почит на жертвите на атентата в Ница и с френския външен министър ще обсъдим антитерористични мерки“, каза Могерини.

Темите за отношенията на ЕС с Китай и за ситуацията във Венецуела също са в програмата.

На срещата в Брюксел за пръв път ще участва и Борис Джонсън като новия министър на външните работи на Великобритания в правителството на Тереза Мей.

По въпроса за Brexit, Могерини каза, че преговорите дори още не са започнали и не е поискано прилагането на Член 50 от Лисабонския договор.

„Великобритания е пълноправен член на ЕС, така че ние работим заедно по общностната политика на сигурността. Днес ще приемем /новия министър, бел. ред./ като нов член на семейството“, каза тя.

В декларация след заседанието си от 16 юли 2016 парламентът на Турция реши да продължи работа.

„Въпреки политическите ни различия като четири отделни партии, заявяваме, че се придържаме към националната воля, подкрепяме я и винаги ще я защитаваме. Нека турският народ бъде спокоен. Народът ни и неговите депутати не са и няма да изгубят народното доверие”, се казва в съобщението, предадено чрез посолството на Република Турция в България.

В декларацията се отправя призив „да не се прибягва до актове на насилие, надхвърлящи демократичните норми” и се изразява почит пред загиналите, пожелание за „скорошно оздравяване на ранените и бързо възстановяване на турския народ”.

„Поздравяваме всички приятелски и братски страни, които изпратиха послания на подкрепа към нацията ни”.   

 

Последни новини
Още от Новини