Петролната стратегия на Саудитска Арабия е правилната

Близкият изток е увеличил производството си за сметка на американския добив

Бялата линия показва промяната в петролното производство на ОПЕК в Близкия изток в хиляди барели на ден от 31 чнуари насам, а синята - на САЩ Източник: Bloomberg Terminal Бялата линия показва промяната в петролното производство на ОПЕК в Близкия изток в хиляди барели на ден от 31 чнуари насам, а синята - на САЩ Източник: Bloomberg Terminal

Преди две години Саудитска Арабия поведе съюзниците си в Близкия изток на поход да защитят пазарния си дял в световния пазар за петрол. Тази седмица Международната енергийна агенция (IEA) излезе със становище: стратегията е печеливша.

Добивът от близкоизточните производители се е увеличил с повече от 2.5 млн барела на ден от ноември 2014, сочакт данни, компилирани от Bloomberg. В същото време американският добив е намалял с 1 млн барела на ден от юни 2015 насам и продължава да намалява въпреки увеличаващият се брой на работещи платформи.

Тази политика повдигна делът на Близкия изток в световните петролни запаси до 35%. Това е и най-високото му ниво от 70-те насам, според IEA.

Основната причина за предприетата от Саудитска Арабия стратегия е по-нискоразходовият добив в пустинната страна. Американските  шистови производители по-трудно биха могли да издържат на продължителна ценова война. 

Последни новини
Още от Новини