Опозицията скочи срещу силите за сигурност в Ница

Единството избледнява под жегата на наближаващите избори

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Опозицията скочи срещу правителството с обвинения в некомпетентна охрана след кървавия атентат в Ница. С наближаването на изборите изглежда, че демонстративното шоу на единение избелява.

"Френските служби за сигурност предадоха народа на Ница". Това твърдят опозиционните политици, след като в четвъртък камион успя да се вреже с бясна скорост в тълпата, празнуваща Деня на Бастилията в Югоизточния град Ница. Атентаторът, който днес бе припознат от ИДИЛ като „техен войник“ уби най-малко 84 души и рани тежко още 50.

Критиците на методите за действие на френското правителство сдържаха нападките си при предишните две големи терористични атаки във Франция.

Лидерите на центристките и десни партии до сега поддържаха позицията, че националното единство е по-важно от извличането на политически дивиденти. Сега, девет месеца преди президентските избори във Франция, тази позиция остава на заден план.

„Ако всички мерки бяха предприети, тази драма нямаше да се случи“, заяви в ефира на радио RTL Ален Жюпе, кандидат за президентските избори догодина за Републиканската партия.“Очевидно трябва да правим повече и повече, трябва да се справяме по-добре“.

Франция е с обявено извънредно положение от 13 ноември, след атаките в парижките ресторанти и в зала Батаклан, при които загинаха 130 души. 10 000 военни охраняват критични зони. Това нападение бе предшествано от стрелбата в Шарли Ебдо през януари 2015. Атентатът в Ница и четири други трагедии с по-малък мащаб в рамките на 18 месеца доведоха до общо 240 смъртни случая и стотици ранени. Съседна Белгия също бе ударена от терористична атака на летището в Брюксел и в градското метро.

„Бесен съм“

„Как изобщо е възможно този камион да навлезе в абсолютно пешеходна зона, без каквито и да бъдат взети каквито и да било превантивни мерки да не бъде допуснат да влезе на тази улица?“, попита в ефира на телевизия BFM Кристиан Естрози, член на Републиканската партия и отговарящ за френския регион, включващ и Ница. „Не мога да скрия, че съм бесен. След Шарли Ебдо ние се отърсихме от ужаса, но след това преживяхме Батаклан. Отърсихме се, но дойде Брюксел. Забравихме, а сега имаме Ница“.

След атаката в четвъртък президентът Франсоа Оланд заяви, че извънредното положение ще бъде удължено с още три месеца, отвъд планираното му изтичане на 26 юли. Оланд и премиера Мануел Валс, и двамата членове на управляващата Социалистическа партия, отлетяха до Ница в петък, за да се срещнат с оцелелите жертви на атентата и със силите за сигурност.

„Всичко възможно е било направено, за да се осигури сигурността на хората, наблюдаващи фойерверките“, каза Оланд в Ница. „Службите за сигурност са влезли незабавно в акция, за да неутрализират агресора, да спрат тази сеч“.

Обявена война

Марин Ле Пен, който е на чело на анти-имигрантския Национален Фронт, се изказа с пренебрежение към усилията на правителството за справяне с тероризма.

„Войната срещу бича на фундаментализма още не е започнала, тя трябва да бъде обявена сега“, каза тя в своя изявление. „Това е дълбокото желание на французите и ще вложа цялата си енергия те най-после да бъдат чути и нужната битка най-после да бъде започната“.

Докладът на Френския парламент, разпространен на 5 юли, посочва, че провалът на Франция да предотврати миналогодишната атака е бил от части, защото е липсвала координация между всичките шест регионални Служби за сигурност във Франция. Той препоръчва създаването на една единствена агенция за борба с тероризма.

Невъзможно да бъде спрян

Бившият президент Никола Саркози, лидер на Републиканската партия и главен съперник на Жюпе за номинациите за изборите през май, излезе единствено със съболезнователно послание.

Полицията застреля шофьора на камиона, 31-годишния тунизиец, живеещ във Франция. Докато правителството и фреската правосъдна система третира атаката като ислямски тероризъм, медиа-репортажи цитираха съседи на заподозрения, които твърдят, че той е минавал през развод и не е бил религиозен.

Докато се е врязвал в тълпата, „нищо не е било в състояние да го спре“, каза един от оцелелите след атаката пред камерата на BFM TV.


 

Последни новини
Още от Новини