Нов началник на Генщаба на Турция

754 души, повечето от които военни бяха арестувани за съучастие в опита за преврат

Истанбул, 15 юли 2016. Снимка: Bloomberg, Twitter Истанбул, 15 юли 2016. Снимка: Bloomberg, Twitter

Ъпдейт към 08:00ч., 16 юли 2016

Президентът Ердоган съобщи, че хеликоптерът, атакувал различни правителствени сгради в Анкара е бил свален.

Освободени от длъжност са 5 генерали и 29 полковници.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е обсъдил с европейските лидери ситуацията в Турция и призова за връщане към конституционалния ред в страната.

„Атентатът в Ница и опитът за преврат в Турция „ни напомнят за значението на глобалния диалог, сътрудничеството, взаимното уважение и разбирателство“, каза Туск.

***

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че правителството е назначило командващия Първа армия ген. Юмит Дюндар за временно изпълняващ длъжността началник на Генералния щаб на мястото на Хулуси Акар, съобщи Анадолската агенция.

Йълдъръм каза, че смяната е направена след като група военни опита да направи преврат в Турция на 15 юли вечерта. Ген. Дюндар активно участва в действията против заговорниците в Истанбул, след като стана ясно, че войниците запазват контрола над двата моста над Босфора, свързващи Европа с Азия.

 Парламентът в Анкара се събира на извънредна сесия в 14:00ч. в събота.

„Парламентът, глас на националната воля, ще даде нужния отговор“, каза за националната телевизия TRT Йлдъръм.

Той благодари на лидерите на опозицията за това, че осъдиха опита за преврат.

„Благодаря и на нашите граждани. Но нека да не напускат площадите“, каза премиерът на Турция.

Неуспешен опит за преврат

42 души загинаха в Анкара и 17 полицаи бяха убити в Истанбул.

754 души, повечето от които военни бяха арестувани за съучастие в опита за преврат, съобщи министърът на правосъдето Бекир Боздаг.

Правителството контролира страната, съобщи МВнР на Турция, цитирано от Анадолската агенция.

Президентът Ердоган обяви преди това в Истанбул, че метежниците ще бъдат наказани. Свидетели съобщаваха рано сутринта за няколко силни експлозии, през нощта бомба бе хвърлена по сградата на парламента.

130 души бяха арестувани за участие в опита за преврат.

„Опитът за преврат в Турция се провали. Правителството контролира ситуацията“, каза за CNN турският вицепремиер Мехмет Шимшек.

Президентът Ердоган повтори на живо пред свои привърженици на летище Ататюрк в Истанбул, че опитът за преврат напълно се е провалил и призова гражданите да останат на улицата до нормализиране на ситуацията. Той обеща да третира предателите като терористи.

Призори изтребители F-16 на ВВС на Турция започнаха да нанасят удари по танковете около президентския дворец.

 

Заговорниците

Турското разузнаване обяви кои са организаторите на опита за преврат.

"Опитът за преврат в Турция е пресечен. Той бе организиран от командването на ВВС и жандармерията", каза прессекретарят на Националната разузнавателна служба на Турция Нух Йълмъз, цитиран от РИА Новости.

Опитът за военен преврат срещна съпротива на улиците на Истанбул от привържениците на президента Ердоган. Според Al Jazeera войниците предават оръжието си и изоставят танковете.

Традиционно турската армия защитава кемализма и светската държава от контрола на ислямистите. Военните в Турция са смятани за гаранти за единството на страната.

Военни преврати в Турция са правени няколко пъти за последните 50г.

 

Последни новини
Още от Новини