НАТО подкрепи правителството в Турция

Турция играе ключова роля в коалицията срещу Ислямска държава

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

САЩ изрази „абсолютна подкрепа" за правителството на Турция. Администрацията на Обама се присъедини към другите съюзници от НАТО в подкрепата си за демократично избраното правителство на Турция, докато Ердоган се бори, за да потуши напълно опита за преврат, който избухна в петък вечер, пише Bloomberg.

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел потвърдиха подкрепата си за съюзника от НАТО, след като турски офицери от армията съобщиха, че са завзели властта. Ердоган излезе с изявление по телевизията и призова хората да излязат на улицата, за да защитят своето правителство.

"Съединените щати наблюдават с голяма загриженост събитията, които се разиграват в Турция", заяви американският държавен секретар Джон Кери, след като разговаря с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Държавният секретар „подчерта абсолютната подкрепа на САЩ за турското демократично избрано, гражданско правителство и демократичните институции".

Меркел, която се срещна с Ердоган миналата седмица във Варшава, се присъедини към подкрепата на САЩ, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова за "спокойствие и сдържаност" в Турция, която нарече „жизнено важен“ коалиционен партньор.

Съюзникът на НАТО 

Турция се разглежда като критичен за НАТО съюзник, предвид стратегическото си географско положение между Европа и Азия.

Страната се превърна в мост, който послужи за вход на бежанци, бягащи от насилието в Сирия. Южната ни съседка приютява около 1500 американски военнослужещи и самолети, както и войници от Италия, Испания и други държави, разположени във военновъздушна база Инджирлик. Базата е ключова опора в борбата срещу Ислямска държава, както в Сирия, така и в Ирак.

Подкрепата на администрацията на Обама идва, въпреки опасенията по-рано тази година, че мерките срещу гражданските свободи, наложени от страна на правителството на Ердоган, са твърде строги. През последните три години, Ердоган затегна хватката си върху властта, задушавайки всеки дебат, докато се бори с обвинения в корупция. Това поляризира страната и притесни инвеститорите.

Военните са извършили най-малко три преврата в страната от 1960 г. насам. 

„В Турция по традиция има високо напрежение между военни и политически лидери. Очевидно военните се чувстват притиснати до стената и за това се случват тези събития“,  заяви Дейвид Л. Филипс, директор на Програмата за укрепване на мира и човешките права в Институт за изследване на човешките права в Колумбийския университет, в интервю за телевизия Bloomberg.

Критиките за стила на управление на Ердоган се увеличават, а Обама отказа официална среща с турския лидер тази пролет във Вашингтон при Срещата на върха за ядрената сигурност. Тогава Обама заяви, че политиките на Ердоган водят страната му по "тревожен" път.

По отношение на базата в Инджирлик превратът "до момента не е оказал влияние на съоръжението“, се казва в официално изявление на Военновъздушните сили.

Дори при това положение, обаче, нестабилността, предизвикана от заплахата на преврата, подкопава съвместните усилия на НАТО за борба с Ислямска държава, която активно търси начини да дестабилизира страната. Това твърди Блез Мицал, национален директор по сигурността в Центъра за двупартийна политика във Вашингтон.

"Последиците от днешните събития остават неясни, но като се има предвид значението на Турция като съюзник в НАТО и член - макар и неконструктивен - на международната анти-ISIS коалиция, един преврат може да има широко разпростиращи се последици", каза Мицал.

Истанбул след опита за преврат: галерия от снимки.

Последни новини
Още от Новини