Кои световни лидери осъдиха преврата в Турция

Симпатизантите на Ердоган

Реджеп Таип Ердоган по време на мандата си на министър-председател на Турция (2003-2014). Снимка:  Daniel Acker/Bloomberg News Реджеп Таип Ердоган по време на мандата си на министър-председател на Турция (2003-2014). Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

Макар дипломатическият език да принуждава политиците да повтарят едни и същи реплики от всички краища на света, набитото око може да разпознае деликатни разлики в начина на изразяване, които говорят много на запознатия с геополитическите процеси наблюдател. След злополучният опит за преврат в Турция, изглежда не само Ердоган, но и целия свят ще може лесно да преброи съюзниците и симпатизантите на Турция и управляващите. Световните лидери, изразили подкрепата си за Турция след опита за преврат, обобщава Associated Press.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Британският министър на външните работи Борис Джонсън съобщи, че е разговарял с турския си колега Мевлут Чавушоглу, за да изрази подкрепата си за турското „демократично избрано правителство и институции“ след опита за преврат на 15 юли 2016.

Министерството на външните работи съветва британците в Турция по възможност да не излизат навън, да избягват обществени места и особено такива, на които се провеждат демонстрации и да бъдат бдителни.

Институцията заявява, че „ситуацията в Истанбул изглежда по-спокойна, а мостовете през Босфора отново са отворени, но има доклади за танков обстрел и изстрели с огнестрелни оръжия в Анкара“.

British Airways заяви, че отменя всички полети до и от Турция в събота (16.07.2016), но нискотарифната ЕasyJet каза, че планира да изпълнява полетите си по график, най-вече до турски курортни градове. От авиолинията обаче допълват, че графикът „ще бъде непрекъснато преразглеждан“.

НАТО

Шефът на НАТО каза, че за всички съюзнически сили и военни части в Турция е осигурена „безопасност и сигурност“ след опита за преврат.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в Twitter, че е разговарял с главния военно-командващ на НАТО, генерал Къртис М. Скапароти, който е „потвърдил, че целият персонал и военни части на НАТО в Турция са в безопасност“.

Генералният секретар е публикувал в Twitter и, че е приветствал „силната подкрепа, показана от народа и всички политически партии за демокрацията и демократично избраното правителство на Турция“.

ИСПАНИЯ

Външният министър на Испания Хосе Мануел Гарсия-Маргало коментира опита за атентат в изказване по националната телевизия на страната, в което заяви, че правителството на Испания изцяло подкрепя турското правителство, начело с президента Ердоган.

Той каза, че „без съмнение уважаваме конституцонните и демократично избрани институции и осъждаме всички преврати, без изключение“.

Гарсия-Маргало говори по телефона от Монголия, където участва в Азиатско-европейската среща ASEM.

СИРИЙСКАТА ОПОЗИЦИЯ

Сирийската опозиция поздрави турския народ за това, че е предотвратил военния преврат.

Базираната в Турция Сирийска национална коалиция заяви, че Турция е защитила своите демократични институции „пред лицето на мрака и отчаяните опити, които възнамеряваха да заграбят контрола въпреки народната воля“.

Организацията казва, че турският народ цени демокрацията и „няма да позволи група превратаджии да му я отнемат в отчаян опит да възстановят военния режим“.

Турция е един от основните стълбове в борбата против сирийския президент Башар Асад и осигурява подслон на 2,7 милиона сирийски бежанци.

В ранните часове на опита за преврат, огнестрелни залпове на триумф са се разнасяли в Дамаск. Правителството и неговите поддръжници гледа на сирийската опозиция като на бунтовници и счита Турция за тяхна основна опора.

ХАМАС

Военната ислямска групировка Хамас поздрави турския президент Реджеп Ердоган за това, че е парирал един „злобен“ заговор за неговото сваляне от власт.

Турският лидер е верен поддръжник на Хамас в ожесточената му критика срещу Израел. Хамас заяви, че помни турското „мъдро лидерство в подкрепата на палестинския народ в тяхната кауза“ и съдействието за вдигане на блокадата в Газа, граничната територия, управлявана от групата.

Поддръжниците на Хамас излязоха по улиците на митинги в ивицата Газа, за да празнуват неуспеха на атентата, развявайки турски знамена и плакати с лика на Ердоган.

Наскоро Турция възстанови своите връзки с Израел, след шестгодишно прекъсване след кървава баня при израелска военноморска атака в спор за блокадата на ивицата Газа.

КАТАР

Катар, който поддържа близки отношения с правителството на Ердоган, побърза да осъди опита за военен атентат.

Той нарече атентата „нарушение на конституционната легитимност“ в Турция и заяви подкрепата си за всички мерки, които правителството предприема, за да осигури стабилност и сигурност.

Официалната информационна агенция на Катар каза, че управляващият емир Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани е говорил с Ердоган по телефона, за да изрази подкрепата на Катар.

Катар и Турция стават все по-близки през последните години и споделят едни и същи позиции по отношение на сирийските опозиционни групи и организацията Мюсюлмански братя. Двете страни се договориха миналата година в Катар да бъде разположена турска военна база.

ИРАН

Иран заяви, че опитът за военен преврат в Турция е бил „осъден на провал“.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф бе цитиран от официалната информационна агенция IRNA, който „високо оценява“ „смелата защита на турския народ за своята демокрация и избраното правителство“.

Той каза, че събитията в съседна Турция доказват, „че няма място за преврат и че той е обречен на неуспех в нашия регион“.

ПАКИСТАН

Вице-премиерът Наваз Шариф осъди опита за преврат в свое изявление и каза, че Пакистан „се надява, мирът и нормалността да бъдат възстановени в Турция“.

Тарик Фатими също заяви, че се е свързал с турския външен министър, за да изрази своята солидарност с турското правителство и демократичните институции.

Основните политически партии в Пакистан похвалиха народа на Турция за предотвратяването на преврата.

Самият Наваз Шариф бе свален от власт чрез преврат през 1999 година, като комплотът бе ръководен от генерал Первез Мушараф, който управлявал Пакистан до 2008.

АФГАНИСТАН

Президентът на Афганистан Ашраф Гани изрази подкрепата си за законното правителство на Турция, като каза в изявление, че "демократичните избори са най-ефективното средство за мирно предаване на властта."

"Военните опции само ще подкопаят демократичните институции, стабилността и развитието в страната“, каза в изявлението си Гани.

АЗЕРБАЙДЖАН

Президентът на съседния на Турция Азербайджан също осъди опита за преврат.

Президентът Илхам Алиев е загрижен за развитието в Турция и „приветства мерките, предприети за предотвратяване на опита за преврат и за стабилизиране на ситуацията," каза говорителят на президентството Али Хасанов.

Азербайджан е тюркски народ, а бившият азербайджански президент Гайдар Алиев описа отношенията с Турция, като „един народ, две държави“ - фраза, която по-късно бе повтаряна многократно от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Истанбул след опита за преврат: галерия от снимки.

Последни новини
Още от Новини