Всички факти около атентата в Ница

Какво се случи в южния френски град, за да загинат над 80 души

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

Най-малко 84 души бяха убити в четвъртък вечерта, след като камион се вряза в тълпа от хора, празнуваща Деня на Бастилията в южния френски град Ница. Френският президент Франсоа Оланд заяви, че атаката, която също напусна десетки хора бяха ранени, включително 18 в критично състояние, е вероятно терористичен акт.

Какво се случи

Според разкази на очевидци, тела са летяли във въздуха, след като тежкотоварно бяло превозно средство ги е ударило на улица Promenade des Anglais около 22:30 местно време. Хората са се били събрали да гледат фойерверките от брега на морето. Атентаторът очевидно е искал да сгаси възможно най-много хора, тъй като е карал с висока скоро по път, претъпкан с минувачи.

Впоследствие шофьорът е открил огън по тълпата и е бил убит в престрелка с полицията. Властите също така заявиха, че камионът е бил натоварен с експлозиви и "тежки оръжия". Снимки показват надупченото предно стъкло на камиона.

Нападателят

Запознаха да се появяват детайли в местните медии за възможната самоличност на водача. Според част от сведенията в камиона са открити личните му документи. Информация на Reuters покачва, че става дума за 31-годишен французин в тунизийски корени, който е известен на полицията за общи престъпления, но не попада в списъка на разузнавателните агенции. Все още не е известно дали нападателят е имал съучастници.

Опасенията за терористична връзка

Длъжностни лица побързаха да посочат, че подозират станало като терористично нападение. Парижката прокуратура започна разследване на "убийства от организирана група, свързана с терористично начинание", съобщава Associated Press.

Никоя терористична група не е все още поела отговорност за нападението, но социалните медийни канали в подкрепа на Ислямска държава (ИД) празнуваха атаката. Наблюдателите, следящи групи с приближени до терористите хора, посочиха, че и ИД, и Ал Кайда са призовавали техните последователи да използват превозни средства като оръжия.

През януари 2015 атаката срещу офисите парижкото списание Charlie Hebdo беше свързана с йеменския клон на Ал Кайда, а многобройните нападения в същия град през ноември – с ИД.

Жертвите

Броят на жертвите от атаката за нещастие се увеличава. Вътрешното министерство на Франция потвърди за 84 смъртни случаи досега. Властите все още не са идентифицирани някои от загиналите.

Сред ранените са три австралийски граждани, съобщи министърът на външните работи на Австралия Джули Бишъп. Китайската държавна телевизия CCTV посочи, че двама китайски граждани също са били ранени при нападението. Встъпилият съвсем скоро в длъжност британски външен министър Борис Джонсън потвърди, че един британски гражданин е пострадал при атаката. Не е ясно дали някои от тях са сред 18-те души, които към момента са в критично състояние.

Последни новини
Още от Новини