Тридневен траур във Франция

Ъпдейт на ситуацията в страната към 13:30ч.

Плажът на Ница, Франция. 14 май 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Плажът на Ница, Франция. 14 май 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Около 50 деца са приети в болница след атентата на 14 юли 2016 в Ница, съобщи АФП.

„В 07:00ч. установихме смъртта на 2 от децата по време на операция, други са все още между живота и смъртта”, каза в съобщение Министерството на вътрешните работи.

По последни данни броят на жертвите е 84, 18 други са в критично състояние, а около 50 са леко ранени. Други 120 са в шок и за тях се грижат медици, съобщава МВР от Париж, цитирано от АФП.

Сред загиналите има двама американци и трима германци. Туроператорът TUI предложи на туристите си да анулират пътуванията си до Ница.

Атентатът ще се отрази сериозно на туризма, каза в коментар за Bloomberg TV Bulgaria Каролин Конан от Bloomberg в Париж.

 

 

 

Атентаторът-познат на полицията, но не на разузнаването

Мохамед Лауеж Булел е името на атентатора – французин от тунизийски произход. Според Фигаро 31-годишният Мохамед е бил осъждан за насилие през март. Според същия източник на вестника, той е бил непознат на спецслужбите.

Полицията обискира дома му, в квартал Абатоар в Ница.

Според съседите е бил „самотен и мълчалив”, съобщава Фигаро.

Тунис осъди атентата.

 

Отпор на войната на тероризма

Привечер към 17ч. /18ч. българско време, бел. ред./ се очаква пресконференцията на Прокуратурата в Париж. Главният прокурор Франсоа Молен е в Ница, където по обед пристигна и президентът Франсоа Оланд.

Министър-председателят Мануел Валс призова за единство.

„Единственият достоен отговор, отговорен за Франция, би било тя да остане вярна на духа на 14 юли, т.е. духът на единна Франция, обединена около ценностите си. Ще направим блок, това е единственото, което днес има смисъл”, каза Валс в Елисейския дворец, в края на Съвета по национална сигурност, свикан от президента Оланд, съобщава АФП.

Обиколката на Франция, Тур дьо Франс ще продължи, въпреки атентата, съобщи директорът му, Кристиан Прюдом.

Общината в Ница призова гражданите да не излизат. Създадена е страница във Facebook за информация.

 

 

Тридневен траур

Франция обяви тридневен траур – в събота, неделя и понеделник.

Въпросът с извънредното положение в страната ще бъде решен на заседанието на правителството във вторник, а след това трябва да се одобри от парламента на заседанията в сряда и четвъртък, 20 и 21 юли 2016.

 

Белгия

Правителството на Белгия се събра на извънредно заседание по сигурността, на което присъстваха и представители на разузнаването. Белгия запазва трето ниво на терористична заплаха, една степен под най-високата.

 

Европа-сигурност

Германия засилва контрола по границата си с Франция в координация с властите в Париж.

Столицата на Великобритания, Лондон иска да „преразгледа мерките за сигурност”, каза клетът Садик Хан.

„Искам да уверя лондончани, че ще преразгледаме мерките за сигурност след атентата”, каза Хан на летище Гетуик.

Последни новини
Още от Новини