Оланд: Атаката в Ница е терористичен акт

Загиналите са най-малко 77

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Френският президент Франсоа Оланд заяви в национално телевизионно обръщение, че атаката в Ница несъмнено е терористично нападение и че извънредното положение, въведено след парижките атентати от ноември, ще бъде продължено с три месеца, пише Dnes.bg.

След извънредна среща в ранните часове на днешния ден Оланд каза, че загиналите при атаката са най-малко 77. "Не може да се отрече терористичният характер на тази атака, която отново представлява най-крайната форма на насилие", каза той.

Жертви на нападението в Ница са станали много деца, заяви Оланд. "Самоличността на човека зад волана на камиона в Ница все още не е установена. Предприемат се мерки за установяването ѝ", каза той.

По-рано телевизия BFM съобщи, че в камиона са намерени лични документи, принадлежащи на 31-годишен мъж.

АFP, като се позова на източници от полицията, предаде, че намерените документи са на човек с двойно френско-тунизийско гражданство. Името на притежателя им не се съобщава. Засега не е известно дали документите са били на шофьора.

Франция възнамерява да засили ударите по ислямистите в Ирак и Сирия след поредното нападение, зад което по всяка вероятност стоят ислямски терористи, съобщи ТАСС, като се позова на Оланд.

Френската нация ще намери сили да се противопостави на ислямистката заплаха, заяви още Оланд. "Франция е в сълзи, огорчена е, но тя е силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците, които днес искат да я поразят."

Президентът заяви, че при сегашната ситуация цялата страна трябва да е нащрек. "Цяла Франция е под заплаха от ислямисткия тероризъм. Трябва да проявим безупречна бдителност", каза Оланд. Той заяви, че възнамерява да посети Ница днес.

Оланд каза също, че е взел решение да използва резервисти за гарантиране на сигурността във Франция.

"Операция Сентинел за патрулирането на военни ще продължи на високо равнище с участието на 10 хиляди души. Те ще подпомагат жандармите и полицията", заяви той, като обеща до дни да съкрати броя на участниците в "Сентинел" до 7 хил. военни.

"Взех решение също да използвам оперативния резерв, тоест тези, които вече са служили в армията или жандармерията. Те ще оказват съдействие на полицията и жандармерията. Можем да ги използваме на всички охраняеми обекти, особено за контрол на границите", каза Оланд.

Последни новини
Още от Новини