Булгартрансгаз инвестира над 650 млн. лв до 2019

Газопреносната компания обмисля и изграждането на ново хранилище в подходящи геоложки структури

Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

В периода 2016-2018 газопреносната компания „Булгартрансгаз“ планира да вложи общо 658,4 млн. лева в годишните програми за прединвестиционна подготовка и за инвестиции. Това е записано в десетгодишния план за развитието на компанията, изпратен за одобрение до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и цитиран от Investor.bg.

„Булгартрансгаз“ планира в следващите години да развие националната и транзитната мрежа, както и да удвои капацитета на газовото хранилище в Чирен. Компанията ще модернизира компресорни станции и ще строи нови отклонения на газопреносната мрежа до отделни градове, което има за цел да ускори газификацията в страната.

От компанията посочват ключовите проекти, върху които ще съсредоточат вниманието си до 2025 - изграждането на газовите връзки със съседните държави, което ще е от ключово значение за подобряване на сигурността на доставките на природен газ в страната. Увеличеният капацитет на „Чирен“ до 1 млрд. куб. метра пък е от интерес не само за страната, а и за сигурността на доставките в целия регион, посочват още от компанията.

Компанията обмисля и изграждането на ново хранилище в подходящи геоложки структури – изчерпаните находища на сушата и в Черно море. Изграждането му и въвеждането му в експлоатация би отнело най-малко 7-8 години, е записано още в плана.

„Булгартрансгаз“ разглежда още и възможността за реализацията на газовия хъб „Балкан“. Концепцията обаче се основава на възможността да има нова реална физическа точка на природен газ край Варна – тоест там, където трябваше да бъде изграден „Южен поток“. В момента обаче този проект е замразен. Идеята за газоразпределителен център в България се подкрепя от „стратегическото географско разположение на България“, както и от добре развитата инфраструктура и проектите за междусистемни връзки с Румъния, Турция, Гърция и Сърбия.

Припомняме обаче, че с изключение на връзката с Румъния, която след тригодишно забавяне трябва да бъде довършена към есента на 2016, останалите връзки все още не са започнали да се изграждат.

Последни новини
Още от Новини