Български студенти създават говорещи бактерии

Д-р Борис Киров и Марио Марков в Светът е бизнес, 15.07.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„В глобалния свят парите отиват там, където има смисъл да отидат. Предлагайки смислен продукт, няма начин за него да не се появят инвеститори“. Това каза д-р Борис Киров, преподавател в Техническия университет, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той представи иновативен студентски проект за „говорещи бактерии“ заедно с Марио Марков, студент и капитан на студентски отбор по генно инженерство.

Идеята на студентите е чрез автоматизирана система, включваща хардуер и софтуер, бактериите да могат да „кажат“ от какво имат нужда, за да се хранят пълноценно. Оцветявайки се в различни цветове с помощта на флуоресциращи белтъци, микроорганизмите ще могат да „изразят себе си“, обясниха учените.

Освен многото практически приложения в индустрията, тази технология може да се използва и в медицината, каза Киров: „Можем да принудим клетки, които са разположени в близост до ракови клетки да се оцветят и така да се установи наличието на ракови образувания, преди да се появил голям тумор“.

Със своята идея студентският отбор е първият български научен екип, който заедно с още 300 отбора на млади учени от цял свят е достигнал до финала на световното състезание по синтетична биология iGEM, който ще се проведе през октомври в Бостън.

Повече за проекта на студентите можете да научите от www.igem-bulgaria.com.

 

Последни новини
Още от Новини