$8 млрд. по-малко приходи за инвестиционните банки заради Brexit?

Те ще бъдат засегнати и в дългосрочен план

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Приходите на инвестиционните банки по света може да спаднат с около 8 млрд. долара след решението на Великобритания да напусне ЕС. Това става ясно от доклад на Boston Consulting Group, цитиран от Bloomberg. Brexit потопи в мрак европейските операции на банките заради неясното бъдеще на отношенията на Великобритания с най-големия търговски блок в света. Изправени пред високи разходи за преместването на някои търговски операции в други страни от ЕС, банките може да изберат да се оттеглят.

Приходите от услуги в сферата на сливания и придобивания, продажба на облигации и търговия с ценни книжа се очаква да се понижат до около 204 млрд. долара през 2016 г. в сравнение с 228 млрд. долара през миналата година, пише Investor.bg.

Прогнозата е ревизирана надолу спрямо предходните очаквания за 212 млрд. долара като една от преките последици от референдума във Великобритания, който има потенциала да намали таксите за услуги при сливания и придобивания в Европа с около 60%.

„Brexit вероятно ще се отрази както на краткосрочните приходи чрез пазарните сътресения и загубата на доверие от страна на бизнеса, така и на дългосрочната перспектива за приходите чрез разрушителната трансформация, която очаква бизнеса”, обясни един от авторите на доклада Филип Морел.

Политическият аспект също може да повиши разходите и главоболията в двете посоки. Капиталовите изисквания на европейските предприятия в Ситито може да се увеличат с цели 40 млрд. евро, като около 10 млрд. евро капитал ще е необходим за преобразуването на клоновете на германските банки в британски филиали.

Около половината от обема на търговията в Лондон е свързан с Европа, а някои ще бъдат принудени да се преместят в други страни.

Деноминираните в евро деривати е по-вероятно да бъдат преместени, докато консултантските услуги при сливания и придобивания и търговията с акции и валута имат по-добри шансове да останат в Лондон.

За банките, които вече извършват значителни операции в много европейски страни, преместването на персонала и дейността вероятно ще увеличи разходите в Европа с 8%.

Банките без значително европейско присъствие извън Лондон ще трябва да изградят нови операции с потенциал да увеличат годишните разходи с 22 на сто в региона.

И въпреки че най-засегнати ще бъдат приходите в Европа, Близкия изток и Африка, консултантската компания очаква глобалните приходи да паднат с 32% до 40 млрд. долара през тази година.

Последни новини
Още от Новини