Назначенията на новия британски премиер Тереза Мей

Размествания по високите политически етажи във Великобритания

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият премиер на Великобритания обяви имената на хората от екипа, с който ще работи по излизането на Великобритания от ЕС.

На пръв поглед коментарите и реакциите вървят в една посока – всички по-важни министерски постове се заемат от консерватори, подкрепяли кампанията за напускане на ЕС от страна на Великобритания.

Най-интересното и широко коментирано име е това на новия външен министър Борис Джонсън – лицето на Brexit кампанията и бивш кмет на Лондон. Джонсън беше фаворит за премиерския пост, преди да се откаже официално от него в първите дни след референдума. Тогава ходът му беше приет като бягство от отговорност, но изглежда все пак той ще има важна роля в новата ера на политическия живот на Великобритания – след референдума за напускане на ЕС. Впечатление прави и назначението на т. нар. министър за Brexit – Дейвид Дейвис, който ще следи преговорите с ЕС. Лиъм Фокс пък ще трябва да договори новите търговски сделки. Фокс и Дейвис на практика оглавяват министерства, създадени специално във връзка с напускането на ЕС.

С този си ход Тереза Мей оставя отговорността за преговорите по напускането на ЕС в ръцете на хора, лобирали именно за това развитие на нещата.

Реакциите от страна на европейските лидери остават в тона на казаното от тях в дните веднага след референдума – че излизането на Великобритания от ЕС не трябва да се проточва дълго. Това напомни на Тереза Мей френският президент Франсоа Оланд.

Любопитно беше и обръщението на Тереза Мей в ролята ѝ на новия премиер на Великобритания. В речта си тя не говори за Brexit и икономика – поне не директно. За сметка на това Мей се обърна специално към хората, които усещат несигурност в живота си заради глобализацията – групата, която обхваща голяма част от поискалите напускане на ЕС. Мей каза, че разбира трудностите, пред които те са изправени във връзка с липсата на сигурност за работите и домовете си. Мей обеща, че данъчната политика на страната ще е насочена в тяхна подкрепа, като те, а не богатите, ще бъдат приоритизирани. По този начин Мей сигнализира, че ще води едно по-социално правителство.

Във връзка с данъчната политика и целите на досегашния финансов министър Джордж Озбърн, изглежда Мей не вижда в негово лице подходящия човек, който да продължи да управлява държавните финанси. На негово място идва Филип Хамънд, който до момента беше министър на външните работи. Преди това Хамънд беше начело на министерствата на транспорта и отбраната. Любопитно по отношение на 60-годишния Хамънд е, че по подобие на Мей той е считан за евроскептик, който обаче е решил да се присъедини към кампанията за оставане в ЕС. Хамънд има опит в бизнеса в имотния сектор и петролния и газовия сектор. Известен е с тривиалните си интервюта, от които рядко произлизат новини.

Струва си да обърнем по-сериозно внимание и на министъра за преговорите с ЕС Дейвид Дейвис. Дейвис е евроскептик, който стои далеч от първите редове на политиката от 2008 насам. В последните дни от интервютата му също личи неговият евроскептицизъм. Дейвис каза, че Brexit ще създаде условията, които ще позволят следването на безпрепятствена стратегия на висок растеж.

Единственият изявен поддръжник на оставането в ЕС сред новите топ лица на британската политика е Амбър Руд – новият министър на вътрешните работи. До момента тя изпълняваше ролята на министър на енергетиката и климатичните промени. Любопитен акцент е атаката ѝ срещу Борис Джонсън по време на кампаниите около референдума, когато Руд каза, че Джонсън подкрепя напускане на ЕС само защото иска да стане премиер.

Вижте състава на новото правителство на Великобритания.

Последни новини
Още от Новини