Френският външен министър: Борис Джонсън лъга за ЕС

Новият външен министър на Великобритания веднага получи критика от Европа

Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Френският министър на външните работи Жан-Марк Еро каза, че Борис Джонсън не е говорил истината по време на кампанията за напускане на ЕС от страна на Великобритания. Джонсън, който е бивш кмет на Лондон, беше лицето на кампанията за Brexit и една от най-коментираните фигури както по време на кампанията, така и след референдума.

Борис Джонсън беше назначен от новия премиер Тереза Мей на поста министър на външните работи, като ще е един от отговорните фактори, които ще водят преговорите с ЕС. Това е и първата работа на Джонсън в правителството.

„Той лъга много британците и сега е с опрян гръб до стената“, каза Еро за френското радио Europe1 днес, 14 юли.

„Назначението му (на Борис Джонсън б.р.) разкрива политическата криза във Великобритания след вота“, каза още Еро.

Еро каза, че макар и да не познава новоназначения главен преговарящ за Brexit Дейвид Дейвис, той има нужда от партньор, който е „ясен и на който може да се има доверие“.

Дейвис е евроскептик, който стои далеч от първите редове на политиката от 2008 насам. В последните дни от интервютата му също личи неговият евроскептицизъм. Дейвис каза, че Brexit ще създаде условията, които ще позволят следването на безпрепятствена стратегия на висок растеж.

Последни новини
Още от Новини