Борисов: България ще изгуби 3 млрд. лв от АЕЦ Белене

Все още не е ясно дали Иран ще купи проекта

Снимка: Jock Fistick/Bloomberg Снимка: Jock Fistick/Bloomberg

Около 3 млрд. лв ще загуби България от провала на проекта "Белене". Това пресметна премиерът на страната Бойко Борисов, цитиран от Dnes.bg.

„Обвързващи договори с неизяснени клаузи, подписани преди години, ощетяват България с милиони евро сега. Сред тях е и проектът АЕЦ "Белене". Страната ни е осъдена и ще трябва да плати сумата, която надвишава милиард. Освен това всеки ден тя нараства със 168 000 евро лихва. З50 хил. лв на ден „цъкат", защото БСП е подписала неизгоден договор", заяви премиерът в телевизионно интервю.

„През 2006 БСП подписва договора, ние идваме на власт есента на 2009. И този договор е направен пожелателно. Накрая му казват важните неща. Оттам започва сагата, защото най-важните неща са посочени накрая", обясни Борисов. 

Той допълни, че през 2009 се наложили нови преговори с руската страна и тогава станало ясно каква ще е цената.

„В същото време стана аварията във Фукушима и големи европейски държави като Италия, Австрия, Германия забраниха атомните централи у тях. В тези условия беше немислимо да продължим проекта", обясни Борисов.

По думите му все още не е ясно дали Иран ще купи проекта. „В момента текат преговори, трябва да се създаде политическа, приятелска среда", уточни министър-председателят.

В отговор на обвиненията на Румен Овчаров, че вината за спирането на проекта е на Борисов, премиерът каза, че 3 поредни правителства в миналото са можели да продължат строителството, но не са го направили.

Той допълни, че неговото правителство е изправено пред ситуация, в която трябва да вземе изключително трудни решения.

„Експертите са преценили, че в момента най-удачно би било да се продаде реакторът. За това за стартирали преговорите с Иран", уточни Борисов.

„Считам, че БСП ми помагат и не им се сърдя, защото ако отидем на преговори само с едно единствено решение, тогава търговците казват, че няма какво да го правят", обясни Борисов.

В случай, че ГЕРБ загуби президентските избори, премиерът ще обявяви предсрочни избори, защото това ще означава, че "в държавата има ново усещане за властта", добави Борисов.

„Искам да запитам колегите от другите политически партии, ако приемем, че президентската институция е толкова важна и са важни тези избори, защо лидерите не се кандидатират? Аз, когато трябваше да съм мажоритарен кандидат, съм се явявал, срещу който и да е. Аз не бих се жертвал за нещо, което би създало проблем в държавата”, каза още Борисов и предизвика новия лидер на БСП Корнелия Нинова да се кандидатира за президент, а от Реформаторския блок това да направи Радан Кънев.

За пореден път премиерът заяви,че ГЕРБ ще обяви своя кандидат за президент през септември, като отбеляза, че полът на кандидата няма никакво значение. „Ако има качества, може да е мъж, може да е жена и това не е най-важното”.

Борисов напомни, че след избирането на новия президент, той става независим и човекът, който ще бъде президент трябва да бъде много отговорен човек. По думите му партиите не трябва да дезертират от отговорността за кандидатите, които предлагат.

Същевременно премиерът призна, че може би ще има "някоя и друга" рокада в кабинета.

„Първо ще я научи мнозинството, после ще я научите вие. Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори – Реформаторир Патриоти. Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата и ако са ок, тогава ще го обявя, ако не са съгласни остава сегашното положение”, добави премиерът.

Последни новини
Още от Новини