АЦБ изненадващо остави лихвите непроменени

Няма и нови количествени облекчения

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка остави основния лихвен процент непроменен на ниво от 0,5% въпреки очакванията, че ще предприеме първо понижение на лихвите от 7 години насам. Нивото на програмата за изкупуване на активи също остава непроменено при 375 млрд. паунда общ обем на изкупените инструменти.

По този начин гуверньорът на Английската централна банка и Комисията по парична политика решават да изчакат с действията поне до август, когато ще има повече данни, които да  обхванат периода след решението на британците да гласуват за напускане на ЕС.

Комисията по парична политика беше единодушна в решението си, като за задържане на нивото на програмата за количествени облекчения на ниво от 375 млрд. гласуваха всички деветима членове, а за запазването на лихвите – осем от членовете на Комисията.

Решението идва доста изненадващо на фона на очакваната вероятност от пазарите в размер на над 80% за разхлабване на политиката. Все пак от Английската централна банка сигнализираха за разхлабване на политиката през август.

„Повечето членове на Комисията очакват паричната политика да бъде разхлабена през август. Дискутирани са разнообразни възможности за разхлабване. Точното ниво на каквито и да било стимули ще е базирано на обновената прогноза на Комисията (по отношение на финансовата система и икономиката)“, показа протоколът от срещата на централните банкери.

След решението на АЦБ паундът поскъпна рязко, а към 14:14 ч. добавя 1,35% спрямо щатския долар за деня:

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Новини