Виртуална реалност и в журналистиката

Технологията ще създаде нов бизнес модел за медийната индустрия

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Технологията на виртуалната реалност ще подобри журналистиката и ще създаде нов бизнес модел за медийната индустрия. Това мнение застъпи Матиас Дьопфнер, главен изпълнителен директор на германския медиен гигант Axel Springer, в материал на Bloomberg.

Дьопфнер е обсъдил технологията с изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, който вярва, че виртуалната реалност може да замени електронните писма и обажданията.

Медийната индустрия вече разполага с камери за виртуална реалност, които се използват при репортажи от конфликтни точки по света.

„Виртуалната реалност наистина може да направи журналистическото съдържание по-добро, без да е необходимо журналистът или потребителят да са физически на конкретното място“, обясни Дьопфнер.

Axel Springer цифровизира своите новини, за да компенсира спада от приходите от печатните продукти. Издателят на най-продавания таблоид Bild генерира около три четвърти от печалбата си от цифровия си бизнес.

Услугата на Snapchat Inc. е друга „огромна възможност“ за разпространяване на съдържание, заяви Дьопфнер.

В същото време той разкритикува рекламните блокери, които таксуват рекламодателите, за да позволят тяхното съдържание да достигне до потребителя, наричайки този бизнес модел „изнудване“.

Последни новини
Още от Новини