Министърът на финансите на Словения хвърли оставка

Оттеглянето на Душан Мрамор беше обявено от премиера Миро Церар

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан (вляво) и вече бившият му колега Душан Мрамор (вдясно). Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан (вляво) и вече бившият му колега Душан Мрамор (вдясно). Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Министърът на финансите на Словения Душан Мрамор неочаквано подаде оставка, аргументирайки се с лични мотиви, съобщава Bloomberg.

Оттеглянето на Мрамор беше обявено от премиера Миро Церар в сряда. Церар отказа да приеме оставката на финансовия министър през януари. Тогава Мрамор поиска да се оттегли заради скандала, свързан с бонусите, които е получавал, докато е работил като преподавател по икономика.

По-рано през тази седмица Мрамор подкрепи президента на Европейската централна банка Марио Драги, който разкритикува правителственото разследване на ролята на централната банка в банковата криза в Словения от 2013. Управителят на словенската централна банка Бощян Язбец пък заяви, че разследването, което включваше и обиски, е атака по независимостта на институцията. 

„Най-голямото ми постижение е консолидирането на публичните финанси и последвалото подобрение в позицията на Словения“, каза Мрамор, който ще се върне на работа като университетски преподавател. Той беше архитектът на политиките, които свиха бюджетния дефицит в страната членка на еврозоната и сложиха край на мониторинга от страна ЕС над бюджета. Освен това редица анализатори отдават повишението на кредитния рейтинг на страната именно на усилията на министъра на финансите.

Оставката на Мрамор може да забави планираната продажба на Nova Ljubljanska Banka, която беше затруднена по-рано този месец с оставката на Марко Язбец, председател на държавната агенция, която управлява продажбата на правителствените активи.

Последни новини
Още от Новини