Канада намали прогнозата си за ръста на икономиката

Централната банка на страната остави лихвите без промяна

Снимка: David Kawai/Bloomberg Снимка: David Kawai/Bloomberg

Централната банка на Канада остави лихвените проценти без промяна, но понижи макроикономическите си прогнози за 2016, пише Investor.bg.

Банката намали с 0,4 процентни пункта прогнозата си за ръста на БВП през тази година до 1,3%. Очакванията са икономиката на нарасне с 2,2%, а не с 2,3% през 2017.

Регулаторът остави основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%, като до голяма степен оправда очакванията на пазарите. Повечето икономисти всъщност очакват банката да се въздържа от действия до края на 2017 или началото на 2018, преди да обмисли затягане на паричната политика.

Управителят Стивън Полоз и екипът му са загрижени заради повишената задлъжнялост на домакинствата, както и заради очакванията, че планираните фискални разходи ще започнат да оказват ефект през второто полугодие на 2016.

Планираните мерки в разходите и данъчната система биха могли да добавят около 0,5 процентни пункта към икономическия ръст през фискалната 2016-2017, която започна на 1 април, смята централната банка, позовавайки се на изчисления на федералното правителство.

Миналата година канадската централна банка понижи лихвените проценти два пъти, за да се справи с резкия спад в цените на петрола, които натежаха на икономиката, пряко зависима от суровините, припомня WBPonline.

След публикуването на данните канадският долар рязко поскъпна и се търгува с около 0,40% повишение при 1,2987 канадски долара за щатски долар към 17:30 часа.

Последни новини
Още от Новини