Испания все по-близо до ново правителство

Вотът на доверие ще се гласува в края на юли или началото на август

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанската центристка либерална партия Ciudadanos (Гражданите) обяви, че ще се въздържи при вота на доверие в парламента, за да улесни встъпването в длъжност на правителство на десния премиер Мариано Рахой след повече от 200 дни политическа безизходица, пише Investor.bg.

"На първия тур ще гласуваме "против", а на втория ще се въздържим", заяви лидерът на Ciudadanos Алберто Ривера.

Народната партия на Рахой има 137 места в 350-членната долна камара на парламента, а центристката формация - 32 места.

Очаква се вотът на доверие да се гласува в края на юли или началото на август. Гласуването е в два тура и в случай на неуспех ще започне да тече срок от два месеца, след които трябва да се проведат нови парламентарни избори.

Социалистите са втората парламентарна сила с 85 места и ще е нужно и те да се въздържат, за да бъде прието правителство на Рахой. Трета в парламента със 71 мандата е лявата партия Podemos, която вече обяви, че ще гласува "против" кабинет начело с премиера консерватор. Същото заявиха националистите и сепаратистите, които имат общо 24 места.

Лидерът на социалистите Педро Санчес потвърди, че партията му ще гласува "против" Мариано Рахой като премиер, след продължила един час среща с консервативния лидер. Санчес е приканил Рахой да изгради съюз с други парламентарни формации, които са идеологически по-близки до него, за да постигне стабилен кабинет.

Провеждане на парламентарни избори в Испания за трети път поред би било глупаво, заяви министър-председателят след преговорите си с лидерите на другите политически сили. Рахой призова правителството да бъде съставено възможно най-скоро.

На 26 юни в Испания се състояха вторите парламентарни избори за половин година. Народната партия на Рахой получи най-много места, но недостатъчно за абсолютно мнозинство, което я принуждава да се опита да състави коалиционно правителство.

Последни новини
Още от Новини