Забавяне на дефлацията в България през юни

Дефлацията се забавя до 1,3% на годишна база през юни

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Националният статистически институт (НСИ) отчита месечна дефлация от 0,1% и годишна от 1,3% през месец юни 2016. На годишна база понижението на цените забавя темпото от регистрираното през май намаление от 2%, съобщава Investor.bg

За периода януари-юни 2016 дефлацията е 1,1%, като предстои да разберем дали ще имаме положителни стойности за индекса на потребителските цени през второто полугодие, каквито са очакванията на редица организации и икономисти.

Сред очакващите инфлация до края на 2016 са Българска банка за развитие и Институтът за пазарна икономика, например, докато Българската народна банка допуска дефлация през третото тримесечие на годината.

Влияние върху динамиката на индекса на потребителските цени продължават да играят административно определяните цени, цените на горивата, на услугите в транспорта и туризма, както и сезонни и климатични фактори при хранителните продукти.

През юни цените в групата на хранителните продукти и безалкохолните напитки намаляват с 1,1% на месечна база. Сред тях спрямо май по-осезаемо се понижават цените на доматите (-14,2%), краставиците (-18,9%), зелето (-18,6%), пипера (с 12,2%), картофите (със 17,5%), зрелия лук и чесъна (съответно със 7,2 и 2,9%). Яйцата поевтиняват с 1,7%, а млечните масла и маргаринът – с 1% и 1,7%, съответно.

Ръст в цените на хранителните стоки има по-осезаемо при цитрусовите и южни плодове (+7%), ябълките (+5,8%), свинското месо (с 3,2%) и други. Газираните напитки поскъпват с 1,7%, а минералната вода – с 1,4%. В групата на алкохолните напитки и тютюневите изделия има увеличение на цените с 0,1%.

Поддръжката на дома е поскъпнала леко през юни. Режийните разходи са нагоре с 0,1%, докато тези за обичайното поддържане на дома се повишават с 0,2% спрямо май. Например, според статистиката само разходите за водоснабдяване растат с 0,6%.

При облеклата и обувките НСИ отчита намаление на цените с по 0,6%, което може да се обясни със започналите летни намаления и промоции.

Цените в ресторантите и хотелите са нагоре с 0,8% на месечна база, тъй като активният летен сезон започна. Например, пакетните услуги за почивка и туристически пътувания са с 1,7% по-скъпи, докато услугите по краткосрочно настаняване са със 7,7% по-скъпи спрямо май.

Цените в сектор транспорт се повишават с 1,7%, успоредно с поскъпването на горивата. Цената на дизелово гориво е с 5,5% по-висока спрямо май, на автомобилния бензин А95Н и А98Н, съответно - с 3,9% и 4,1%, тази на газ пропан-бутан за ЛТС е с 0,9% по-висока.

Пътуването в градския транспорт с метро и трамвай е средно с 15% по-скъпо, след като от 1 юни е в сила новата цена за едно пътуване с градския транспорт в столицата. При градския автомобилен транспорт има ръст от 0,4%, показват данните на НСИ. Същевременно през юни международните полети поевтиняват с 9,6%.

През юни цените на лекарствените продукти и на стоматологичните услуги намаляват с по 0,1%, а цените на лекарските услуги остават на равнището от предходния месец. Така като цяло в сектор здравеопазване цените са без промяна спрямо май. Няма промяна и в секторите образование и съобщения.

Използвайки европейската методология, НСИ регистрира инфлация от 0,1% спрямо май.

„Основна причина за увеличението на общия хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който измерва изменението на цените на стоките и услугите, използвани от всички домакинства на територията на страната (включително и чуждестранните), е увеличението на цените в групите „Транспорт” и „Ресторанти и хотели”. Различният обхват на ИПЦ и ХИПЦ и съответно различната структура на потреблението са причина за различните стойности на двата индекса“, отчитат от НСИ.

Според ХИПЦ има годишна дефлация от 1,9%, която е по-дълбока от националния индекс. От началото на годината до края на юни ХИПЦ спада с 1,3 на сто.

В същото време цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) спадат с 0,8% на месечна база и са с 0,4% по-ниски през първите шест месеца на годината.

С най-голям принос за месечната дефлация в малката кошница са поевтинелите с 1,5% хранителни продукти. Цените на нехранителните стоки са надолу с 0,1%, а на тези в сектора на услугите се увеличават с 0,2% на месечна основа.

Последни новини
Още от Новини