ОПЕК е оптимистично настроена за потреблението на петрол

Пазарен коментар на Делян Петришки, 12.07. 2016

 Петролни помпи на Chevron Corp. Калифорния, САЩ. Снимка: Ken James/Bloomberg Петролни помпи на Chevron Corp. Калифорния, САЩ. Снимка: Ken James/Bloomberg

Нагласите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са "оптимистични е от гледна точка на потреблението на петрола, добиван от 14 членки на картела". Това каза пазарният анализатор Делян Петришки в своя коментар на месечния доклад на страните износителки на петрол в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.  

"Потреблението на добивания от страните на ОПЕК петрол ще продължава да расте през 2017 година и това до някъде съвпада с тезата от експертите от международната агенция по енергетика, че светът ще става все по-зависим от добивания от ОПЕК петрол".

Трябва да се отчете че производителите от този регион, от Близкия изток, притежават най-голям дял от световните петролни пазари след ембаргото върху арабския петрол през 70-те години, каза още Петришки. "Другият ключов положителен момент е, че това е поредната организация, която се прибавя към хора от гласове, че през 2017 ще видим един значително по-балансиран пазар. Другият тревожен момент е, че Brexit е поставен като спирачка за потенциала за растеж на световната икономика, а от там и като заплаха за потреблението на петрол, най-вече в Европа".

"Ако говорим, че ще расте дялът на петрола, добиван от ОПЕК, редно е да се замислим, че някой трябва да отстъпи. И това ще стане за сметка на страните, които са извън петролния картел. Очаква се че добивите, които ще растат в Бразилия и в Канада, ще бъдат контрирани от забавянето в САЩ, в Норвегия и в Мексико. За тези три страни ще има забавяне. Бразилия и Канада се очаква да растат".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини